Süpermarketlerde tanzim teşhir uygulama faaliyetlerinin kasa çıkış rakamları üzerine etkisi ve bir uygulama - Yıldırım, Ayhan (My University, 2010)
Günümüzde tüketiciler, alışveriş yaparken rahat dolaşabileceği ve her ürünü gittikleri her mağazada rahatça bulabileceği, satın alma isteklerinin artabileceği, zaman ve mekan faydasını gözettikleri, perakende noktaları tercih etmektedirler. Tüm bunlar tüketiciler için süpermarketlerin önemini ve mağaza içi görsel sunumu, tanzim teşhiri ve POP(Point of Purchase) adı verilen satış noktasında iç sergileme ve vitrin sergileme için kullanılan malzeme uygulamalarını öne çıkmaktadır. Perakendeci işletmelerin, müşteriyi çekmek, üretici firmaların ise marka sadakatini sağlamak için, çeşitli yöntemlere başvurduğu dinamik bir ortam yaşanmaktadır. Ürün çeşitliliğinin her geçen gün arttığı, tüketiciler için tercih edilecek ürünlerin çoğaldığı, merchandising uygulamaları, tanzim teşhir ve görsel çalışmalarıyla raflarda ve perakende mağazaların etkin alanlarında hareketliliğin sağlandığı bitmek tükenmek bilmeyen bir rekabet bulunmaktadır. Mağazaların görsel tasarımından, ürünlerin mağaza içinde sunumuna, ürünlerin raf paylarının düzenlenmesine kadar, pek çok tüketici satın alma isteğini öne çıkaran, tanzim teşhir uygulamaları, 21. yy da perakendeci işletmelerin ve üretici firmaların, fiyat rekabetinden çok farklılık ilkesi içinde, tüketicilere anlık satın alma baskısını hissettirmede önemli rol oynamaktadır. İşletmeler, değişen ve gelişen perakendecilik ve mağazacılık kavramları içerisinde, cirosal ve müşteri sayısı bakımından hacimlerini arttırmak amacındadır. Günümüzde mağazacılık yönetimi açısından, müşteri sadakatini yakalamak adına fiyatsal rekabetten çok tanzim teşhir ve POP uygulamalarını kullanarak alışverişte keyiflilik, rahatlık ve konfor sunmak önemlidir. Bu tez çalışmasının literatür bölümünde perakendecilik ve mağazacılık kavramları ile özellikleri, çeşitleri, tanzim teşhir uygulamaları ve kuralları üzerinde durulurken, uygulama kısmında rekabetin yoğun yaşandığı kolalı içecek sektöründe İstanbul’daki yerel süpermarketlerden Üçgen, Simtaş ve Snomar Süpermarketlerde Coca-Cola 2,5 lt kasa çıkış rakamlarının, tanzim teşhir uygulamaları ile nasıl değiştiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. permarket, perakendecilik, mağazacılık, tanzim ve teşhir.

At the present day, consumers prefer retail points that they can move and find the whole products easily, that they can consider the benefit of timing and locality and that increase the impulse of purchasing. Within all these conceptions, the importance of supermarkets, the visual presentation of the products in stores and disposal, display and POP (Point of Purchase) applications stick out for consumers. Merchants apply to several methods to increase customer demand and the manufacturers apply to several methods to provide the brand allegiance at this dynamic environment. There is a huge competition where the variety of the products increase, where the optional products grow and where there is an activity in the active areas at retail stores and stands. Disposal and display applications that highlight the consumer purchasing demand, have an active part on the feeling of consumers momentary purchasing Enterprises aim to increase their volumes in the varying and developing retail and store concept. At the present day, it is important to provide convenience and comfort by using disposals, displays and POP applications, more than price competition, to provide customer allegiance from store management perspective. In this thesis literature part, it is mentioned on retails and stores conceptions and properties, disposal and display applications and rules. It is also mentioned on the fluctuation of 2.5 lt Coca Cola cash outputs via disposal and display applications at the supermarkets that have serious competition such as Ucgen, Simtas and Snomar and that are at beverage sector in Istanbul. Key Words: Supermarket, Retail, Stores, Display and disposal,
Keywords: Pazarlama; Üretim Yönetimi