Uzaktan eğitim sisteminin Türk Dili ve Edebiyatı öğretimindeki yeri üzerine bir inceleme - Bakır, Gökhan (My University, 2022)
Bu araştırma Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ortaöğretim okullarında 9, 10, 11 ve 12. sınıflarda verilen Türk Dili ve Edebiyatı dersiyle üniversitelerde ders olarak verilmekte olan Türk Dili dersi müfredatını esas almaktadır. “Uzaktan Eğitim Sisteminin Türk Dili ve Edebiyatı Öğretimindeki Yeri Üzerine Bir İnceleme” konulu bu yüksek lisans alan araştırması beş bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde araştırmanın problem durumu, amacı ve hipotezi, araştırmanın önemi, sınırlılıklar üzerinde durulmaktadır. İkinci bölümde araştırmanın yöntemi (araştırma modeli, evren ve örneklem, veri toplama araçları, verilerin toparlanması) açıklanmaktadır. Üçüncü bölümde, ilgili yayın ve araştırmalar yer almaktadır. Dördüncü bölümde dünyada ve Türkiye’de COVID-19 pandemisinin eğitime etkileri, uzaktan eğitim türleri hakkında verilmektedir. Beşinci bölümde ise öğrenme yönetim sistemleri (ÖYS) ile bu sistemlerin Türk Dili ve Edebiyatı öğretiminde kullanımı, e-konferans uygulamaları, eğitsel web sayfaları ve yazılımlar, anlık yazışma uygulamaları, anlık yazışma uygulamalarının Türk Dili ve Edebiyatı dersinde kullanımı, sosyal medya uygulamalarının Türk Dili ve Edebiyatı dersinde kullanımı, e-konferans yazılımlarının Türk Dili ve Edebiyatı öğretiminde kullanımı, uzaktan eğitimde ölçme ve değerlendirme, COVID-19 pandemisi sonrası geçilen acil uzaktan eğitimin fizyolojik ve psikolojik etkileri, COVID-19 sonrası başlatılan acil uzaktan eğitimin diğer sonuçları yer almaktadır. Daha sonra bu çalışmadan çıkan sonuç ve konuyla ilgili tartışmalar açıklanmıştır.

This research is based on the curriculum of the Turkish Language and Literature course taught to 9th, 10th, 11th and 12th grade students in high schools affiliated to the Ministry of National Education and the Turkish Language course taught as a course in universities. This master's field research on A Study on the Place of Distance Education System in Teaching Turkish Language and Literature consists of five chapters: In the first chapter, the problem situation, aim and hypothesis of the research, the importance of the research and limitations are emphasized. In the second chapter, the method of the research (research model, universe and sample, data collection tools, data collection) is explained. In the third chapter, there are related publications and researches. In the fourth chapter, the effects of the COVID 19 pandemic on education in the world and in Turkey and general information about the types of distance education are given. In the fifth chapter, there are learning management systems (LMS) and its use in Turkish Language and Literature teaching, e-conference applications, educational websites and software, instant messaging apps, the use of instant messaging applications in Turkish Language and Literature course, the use of social media applications in Turkish Language and Literature course, The use of e-conference software in Turkish Language and Literature teaching, measurement and evaluation in distance education, physiological and psychological effects of emergency distance education after the COVID-19 pandemic and other results of the emergency distance education initiated after COVID-19. In the last part, the results of this study and discussions on the subject are explained.
A study on the place of distance education system in teaching Turkish Language and Literature
Keywords: acil uzaktan eğitim; COVID-19; Distance education; distance education technologies; emergency distance education; hibrit-harmanlanmış öğrenme; hybrid-blended learning; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; Turkish language; Turkish literature; Türk dili; Türk Dili ve Edebiyatı; Türk edebiyatı; Uzaktan eğitim; uzaktan eğitim teknolojileri Turkish Language and Literature