Kavram karikatürlerinin 7. sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütme becerilerine etkisi - Çetiner, Selin (My University, 2022)
Çalışmada kavram karikatürlerinin 7. sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütme becerilerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. 7.sınıf matematik dersindeki oran orantı konusunun bütün kazanımları göz önüne alınarak her bir kazanıma uygun kavram karikatürleri tasarlanmıştır. Çalışma yaprakları şeklinde yapılandırılan kavram karikatürleri ile öğrenme ortamı zenginleştirilmiştir. Çalışmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel model kullanılmıştır. Çalışma 2019-2020 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde bulunan bir devlet ortaokulunun iki 7. sınıf şubesinde öğrenim gören toplam 64 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Öncelikle hazırlanan orantısal akıl yürütme testi uygulanarak deney ve kontrol grupları belirlenmiştir. Daha sonra uzman görüşleri alınarak kavram karikatürleri hazırlanmıştır. Rastgele atama ile belirlenen deney grubuna oran orantı konusu kavram karikatürleri ile kontrol grubuna ise ders kitabına bağlı olarak işlenmiştir. Uygulama sonucunda her iki gruba son olarak orantısal akıl yürütme testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular istatistik analiz yöntemi ile değerlendirilmiştir. Ayrıca öğrencilerin oran orantı konusundaki alternatif düşüncelerini belirlemek ve karikatürün onlarda bıraktığı etkileri ortaya koymak için öğrencilerle görüşmeler yapılmıştır. Görüşme verileri nicel verileri desteklemek amacıyla kullanılmıştır. Çalışma bulguları kavram karikatürlerinin 7.sınıf öğrencilerinin orantısal akıl yürütme becerilerine olumlu yönde etki ettiğini göstermiştir. Ders kitaplarına bağlı yapılan derslerinde öğrencilerin orantısal akıl yürütme becerilerine olumlu yönde etkisi olmuş fakat kavram karikatürlerinin etki faktörünün daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı deney grubunda ön orantısal akıl yürütme testine göre üç farklı seviyede (düşük-orta-yüksek) orantısal akıl yürütme becerisine sahip öğrencilerin kavram karikatürleri ile yapılan öğretim sonucunda orantısal akıl yürütme stratejilerini kullanma düzeylerinde artış gözlenmiştir. Ayrıca, öğrencilerin kavram karikatürleri hakkındaki görüşleri değerlendirildiğinde; kavram karikatürleri ile ders işlenmesinden çok hoşlandıkları, anlamadıkları noktaları grup çalışması esnasında anladıkları, matematiğe yönelik ön yargılarının kalkmasında etkili olduğu söylenebilir.

The present study aimed to examine the effect of concept cartoons on the proportional reasoning skills of 7th-grade students. Considering all the achievements of the subject, Ratio and Proportion, in the 7th-grade mathematics course, suitable concept cartoons were designed for each acquisition. The learning environment is supplemented with concept cartoons prepared as worksheets. A quasi-experimental model was adopted in the study employing a pretest-posttest control group. The study was carried out with a total of 64 students studying in two 7th-grade classes of a public secondary school in Istanbul during the 2019-2020 academic year. Firstly, the experimental and control groups were determined by applying the proportional reasoning test. Then, the concept cartoons were prepared by taking the opinions of experts. The subject ratio and proportion were lectured using the concept cartoons given to the experimental group, which was determined by random assignment whereas the control group received the lecture on the subject based on the textbook. At the end of the application, the proportional reasoning test was applied to both groups. The obtained findings were evaluated by statistical analysis methods. Also, interviews were conducted with the students to determine their alternative thoughts of the students about the subject ratio and proportion and to reveal the effects of the cartoons on them. The interview data were used to support the quantitative data. The results of the study revealed that concept cartoons had a positive effect on the proportional reasoning skills of 7th-grade students. It was determined that the proportional reasoning skills of the students in the courses based on the textbooks had a positive effect, however, the effect factor of the concept cartoons was higher. Also, an increase was observed in the use of proportional reasoning strategies as a result of teaching with concept cartoons of the students who had proportional reasoning skills at three different levels (low-medium-high) according to the preliminary proportional reasoning test in the experimental group. Also, evaluating the students' views on concept cartoons, it can be argued that they enjoyed teaching lessons with concept cartoons, understood the points they do not understand during the group study, and it is effective in removing their prejudices about mathematics.
The effect of concept cartoons reasonıng skılls of 7th grade students
Keywords: and Proportion; Kavram Karikatürü; Matematik; Mathematics; Oran ve Orantı Concept Cartoons; Orantısal Akıl Yürütme; Öğrenim ve öğretim; Proportional Reasoning; Ratio; Study and teaching