Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerde ihracata yönelik devlet destekleri - Başarır, Aslı (My University, 2009)
KÜÇÜK VE ORTA BÜYÜKLÜKLÜKTEKİ İŞLETMELERDE İHRACATA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ Bugün dünyada mevcut işletmelerin çoğunluğunu Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmeler (KOBİ)' ler oluşturmaktadır. KOBİ'ler istihdam, katma değer ve ihracata katkılarının yanı sıra bölgesel farklılıkların giderilmesi gibi sosyal konularda da, ülke ekonomilerinde önemli bir yere sahiptirler. Ekonomik yaşamda kapladığı önemli alan nedeniyle KOBİ'ler, ihracat faaliyetlerinde desteklenmiş, ihracat oranlarının artırılması hedeflenmiştir. Bu çalışmada, Türkiye'deki KOBİ'lerin mevcut sorunları incelenmiş ve ihracat faaliyetlerinde karşılaştıkları sorunlar irdelenmiştir. Türkiye' nin ihracat yapısı tarihsel olarak ele alınmış ve uluslararası piyasalar ile karşılaştırılmıştır, son olarak KOBİ'lere verilen ihracat amaçlı destekler incelenmiştir. KOBİ'lerin ihracat faaliyetlerini gerçekleştirirken karşılaştıkları sorunların çözülmesinde, bugünkü destek sisteminin etkinliği tartışılmıştır.

THE GOVERNMENT EXPORT SUBSIDY IN SMALL AND MEDİUM ENTERPRİSES Today Small and Medium Enterprises (SMEs) compose the majority of the existing enterprises. In addition to their contribution to employment, value added and export, also SMEs has a significant place in national economies in respect of social matters such as overcoming regional difference. By virtue of the fact they take an important place in economic life, SMEs have been supported in their export activity and it has been aimed to be increased their export rate. In this study, the existing problems of the SMEs are examined and the problems encountered in export activity are scrutinized. The export structure of Turkey is handled historically and is compared to international markets; finally the government export subsidy in SMEs is studied. Today’s efficiency of the subsidy system is discussed when it comes to solving the problems of the SMEs encountered in their practice of export activity.
Keywords: İhracat; KOBİ ( Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler); Para Yönetimi; Uluslararası Ticaret