Hegemonya aracı ve ideolojik aygıt olarak medya - Çoban, Savaş (My University, 2011)
HEGEMONYA ARACI VE İDEOLOJİK AYGIT OLARAK MEDYA Kapitalizm hegemonyasını kurmak ve hegemonik çatlakları onarmak, ideolojisini benimsetmek, yeniden üretmek için medyayı kullanmaktadır. Burjuvazi, medya ve özellikle televizyon aracılığıyla toplumsal bilinci sadece şekillendirmekle kalmıyor, aynı zamanda kontrol altında tutuyor. Yüzlerce televizyon kanalı, burjuva ideolojisini yansıtan haberler, programlar, filmler, müzikler ve daha niceleriyle, sürekli olarak evlerimizin içinde bizi enformasyon bombardımanı altında tutuyor. Hegemonya ve ideoloji kavramları esnek olmasalar da sürekli olarak kendini yeniden üretme süreci içinde, devletin toplumsal alan üzerindeki ve içindeki egemenliğinin sürdürülmesi anlamında görevlerini yerine getirmektedirler. Medya bu anlamda devletin ideolojik ve hegemonik söyleminin taşıyıcısı ve yayıcısı olarak geçmişten daha fazla önem arzeden bir noktada durmaktadır. Türkiye özelinde yaşananların da bu görüşümüzü haklı çıkaracağı düşüncesiyle Türkiye medyası çeşitli yönleriyle ele alınmıştır.

MEDIA AS A HEGEMONIC INSTRUMENT AND IDEOLOGICAL APPARATUS Capitalism uses media to set up its hegemony and to mend its cracks which can be formed due to hegemony, to make its ideology absorbed and reproduced. Bourgeoisie, not only does it form the conscious of the society via media; especially television, but also keeps it under control. Hundreds of television channels keep us with information blast in our houses thanks to the news, programs, films, music and many more, reflecting the ideology of the bourgeoisie. Hegemony and the ideology are not flexible concepts, yet they do their jobs in terms of maintaining the dominance of the government on and in the social field through the process of regenerating themselves continually. In this respect, media stands in a more important position which carries and spreads the discourse of ideology and hegemony of the government than before. The media in Turkey will be handled in various aspects since what has been experienced in Turkey will justify our thoughts.
Keywords: Medya; Televizyon_Türkiye