İnternet memelerinde Alman stereotiplerinin analizi : “alman_memes2.0” üzerine bir inceleme - Tunay, İhsan (My University, 2024)
Günümüzde, sosyal medyanın kullanımı, bireylerin yaşamlarının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Sosyal ağlar, kullanıcıların kişisel yaşantılarına dair içerikleri paylaştıkları, güncel haberleri takip ettikleri ve eğlenceli içerikler tükettikleri önemli dijital alanlardır. Bu dijital alanlarda pek çok genç, paylaşımlar, beğeniler ve yorumlar aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurma ve etkileşimde bulunma fırsatını yakalamaktadır. İnternet memeleri sosyal medyalarda karşılaşılan, dilsel ve görsel ögelerden oluşan ve mizahi bir şekilde ifade edilmeyi sağlayan dijital iletişim araçlarıdır. Sosyal medyada sıklıkla düşüncelerin ve fikirlerin mizahi bir şekilde yansıtıldığı internet memeleri ile karşılaşılmaktadır. İnternet memeleri üzerine yapılan araştırmalar henüz gelişen bir alandır. Yapılmış araştırmalarda çoğunlukla siyasi memeler üzerine yoğunlaşılmıştır. Bu nitel çalışmanın amacı, internet memeleri olgusu hakkında derin bir fikir edinmek ve yazı ile görsel arasındaki ilişkiyi inceleyerek memelerdeki Alman imgesini açığa çıkarmaktır. Çalışmada analiz edilmek üzere Marius Notter ve Sina Scherzant tarafından kurulan “alman_memes2.0” adlı Instagram sayfası baz alınarak 1000’e yakın “Alman” meme’i arasından 35 farklı örnek, sosyolojide Bourdieu (1987) ve Sacks (1995) tarafından geliştirilen kuramlar çerçevesinde, Keim (2008)’ın ve Drescher/ Dausendschön-Gay (1995)’in oluşturduğu kuramsal yöntemler aracılığıyla çözümlenmiştir. Nitel yöntemle incelenen memelerde Alman kategorisini oluşturan özelliklerin görsel ve dilsel araçlarla nasıl tasvir edildiği ve tespit edilen Almanların tipik özelliklerinin, memelerde konu edilen Achim, Anette, Andi ve Annika adlı “Ahlmann” ailesini oluşturan üyeler tarafından nasıl yansıtıldığı betimlenmiştir. Memelerin yıllara göre paylaşımı ve etkileşim sayıları tespit edilerek, yıllara göre dağılımı ve sayfayı takip eden kullanıcılar tarafından ne kadar etkileşim aldığı gösterilmiştir.

Nowadays, the use of social media has become an integral part of individuals' lives. Social networks are significant digital spaces where users share personal content, follow current news, and consume entertaining material.. In these digital spaces, many young people have the opportunity to communicate and interact with each other through posts, likes, and comments. Internet memes are digital communication tools that are commonly encountered on social media, composed of linguistic and visual elements. Research on internet memes is still a developing field. Most studies have focused on political memes. The purpose of this qualitative study is to gain a deep understanding of the phenomenon of internet memes and to reveal the image of Germans in memes by examining the relationship between text and visual elements. In the study, 35 different examples were selected from almost 1000 German memes on the Instagram page alman_memes2.0 founded by Marius Notter and Sina Scherzant, to be analyzed within the frameworks of theories developed in sociology by Bourdieu (1987) and Sacks (1995), using theoretical methods created by Keim (2008) and Drescher/ Dausendschön-Gay (1995). The qualitative analysis of the memes described how the characteristics that form the German category are depicted through visual and linguistic tools, and how the typical characteristics of Germans are reflected by the members of the Ahlmann family, namely Achim, Anette, Andi, and Annika. The distribution of the memes over the years and the number of interactions they received were determined, showing the extent of engagement by the users following the page.
Analysis of German stereotypes in internet memes : a study on alman_memes2.0
Keywords: alman_memes2.0; Bilişim teknolojisi; caps; Information technology; instagram; internet meme; Social media; Sosyal medya; stereotip social media; stereotype