Influence of leader-member exchange quality on organizational attachment around the organizational climate perspective in family-owned business - Ergülen, Gonca Kılınç (My University, 2011)
Örgüte bağlanma, insan faktörünün oldukça ön plana çıktığı günümüzde, kişinin desteğini, çabasını örgüte yönlendirmek, kişiyi örgütle bütünleştirmek açısından son derece önemlidir. Eğer işletme içerisinde çalışanlar örgüt kimliğini benimser ve örgütün değerlerini paylaşırlarsa, örgüt açısından başarıya ulaşmak daha kolay olacaktır. Bu nedenle ileriki yıllarda örgütüne bağlı, örgütünün değerlerine sahip çıkan çalışanlara sahip olabilmek işletmeler açısından önemli avantajlar yaratacaktır. Çalışanların örgütün değerleri ve amaçları ile içsel bir bağ kurma düşüncesinden hareketle, örgüte bağlanma olgusunu geliştirebilecek unsurlardan biri olarak lider üye etkileşim kalitesi değerlendirilmektedir. Lider-üye etkileşiminin boyutu ve kalitesi örgüte bağlanma olgusunu desteklediği oranda, şirketlere rekabetçi avantaj sağlayan en önemli stratejik faktör olarak görülmektedir. Örgüt üyelerinin çoğunluğu tarafından algılanan ve örgüte belirli bir kimlik kazandıran örgüt iklimi kavramı, örgüt içerisindeki insan davranışlarını açıklamada büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla, örgüt içindeki atmosfer yani örgüt ikliminin sunduğu imkânlar da, lider ve üye etkileşiminin etkinliğini belirler. Kuruldukları ülkelere büyük katkıları olan aile şirketleri, ülkelerin gayri safi milli hâsılalarına katkılarının yanı sıra ülke istihdamına da katkıları önemli boyuttadır. Bu bağlamda, ilgili çalışmada lider üye etkileşim kalitesinin örgüte bağlanma olgusuna etkisi ve örgüt ikliminin bu etki üzerindeki yansıması konusu aile işletmeleri özelinde incelenmiştir. lanma, lider-üye etkileşim kalitesi, örgüt iklimi, aile işletmeleri

The human factor rather come to the fore today, organizational attachment is extremely important for directing a person's support and efforts to the organization, and integrating him to the organization. If employees internalize the identity of the organization and share the organizational values within the organization, it will be easier to achieve success for the organization. Therefore, to have employees who own the values of the organization will create significant benefits for businesses in later years. Based on the idea that employees establish bond with the intrinsic values and goals of the organization, one of the factors to develop a case of organizational attachment is leader-member exchange quality. The percentage of leader-member relationship and quality as much as the percentage of support for organizational attachment, is seen as the most significant factor that provides advantage to the companies at their competition. Perceived by the majority of members of the organization and brought an identity to the organization, concept of organizational climate has a great importance in the explanation of human behavior. Therefore, the opportunities offered by the atmosphere, ie, organizational climate, determine the effectiveness of the leader-member exchange. Family-owned businesses having major contributions to the countries which they were established, the contributions to the gross national products of the country, as well as to the employment are significant. In this context, Effect of the leader-member exchange quality on organizational attachment organization, and the reflection of organizational climate on this effect were investigated in the case of family-owned businesses. Key terms; Organizational attachment, leader-member exchange quality, organizational climate, family-owned businesses
Keywords: Liderlik; Örgütsel Bağlılık; Örgütsel Davranış; Örgütsel İklim