Bilişim sektöründe finansal analiz ve performans değerlemesi üzerine bir uygulama - Nemli, Serkan (My University, 2019)
Bilişim sektörü, 90’lı yıllardan bu yana hızla gelişen teknolojiye paralel olarak küresel ve ulusal ekonomiden daha fazla pay almaya başlamıştır. Faaliyet alanı ne olursa olsun, hemen hemen her şirket bilişim sektörünün sağladığı avantajlardan yararlanmak, verimliliklerini ve performanslarını artırmak adına teknolojik yatırımlar yapmaktadır. Bu durum, bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmaların gün geçtikçe önem kazanmasını sağlamaktadır. Yıllar itibarıyla gelişen teknoloji ile yatırımlarına hız veren bilişim sektörü, günümüz dünyasında ve Türkiye’sinde önemli bir ekonomik ölçeğe ulaşmış olupher geçen gün gelişimini sürdürmeye devam etmektedir.Gelişen teknoloji ve teknolojiye olan talebin artması bilişim alanında faaliyet gösteren şirketlerin de sürekli olarak araştırma geliştirme faaliyetlerini sürdürmesi ihtiyacını beraberinde getirmektedir. Günümüzde hayatımızın her alanında kullandığımız teknolojik nimetler, bilişim sektörü tarafından sürekli geliştirilmekte ve yeni projeler üretilmektedir.Bilginin verimli bir şekilde kullanılabilmesi ve bilgiye ulaşmak isteyen her kişiye iletilebilmesi bilişim teknolojilerinin üretilmesi ve geliştirilmesi ile mümkün olmaktadır. Ülke ekonomilerinde son derece yüksek öneme sahip bilişim sektörünün durumu, bilişim sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin performansları ile doğrudan ilişkilidir. Bilişim sektörünün performansının değerlendirilmesi ve finansal analizi bu noktada önem kazanmakta olup, sektörün içinde bulunduğu durum, gelecek öngörülerive mali yapısı hakkında bilgi edinmek için finansal analiz teknikleri ve performans değerlendirme tekniklerine başvurulmaktadır.Tüm sektörlerde olduğu gibi, bilişim sektöründe de geleceğe yönelik alınacak kararlarda ve stratejik hedeflerin gerçekleştirilmesinde performans değerlendirmesine yönelik yapılan çalışmalar büyük önem arz etmektedir.Çalışmada, bilişim sektörü hakkında verilerek, sektörde faaliyet gösteren ve borsaya kote şirketlerin mali verileri incelenmiş; mali analizin yapılmasında hangi finansal analiz tekniklerinin kullanıldığı ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren halka açık şirketlerin kredilendirilme süreçleri ve karlılık analizleri hakkında araştırma yapılmıştır. Bu kapsamda, Bilişim500 listesinde yer alan ve Borsa İstanbul’da bilişim ve iletişim endekslerinde işlem gören firmalar analiz edilmiştir.

In parallel with the rapidly developing technology since the 1990s, the information sector has begun to receive a bigger share of the global and national economies. Regardless of the area of activity, almost every company makes technological investments in order to benefit from the advantages of the information sector and to increase their productivity and performance. Thus, this investment have allowed companies operating in the information sector to gain importance. With evolving technology over the years have accelerated the investment in information sector, today the sector reached a major economic scale in the world and in Turkey and continues to pursue development with each passing day.Technology that is developing day-by-day and increasing demand for it, brings the need for companies operating in the field of informatics to continue their research and development activities continuously. Today, the technological tools we benefit from in every area of our lives are constantly being developed by the information sector and new projects are being implemented every day.To be able to use information efficiently and to convey it to every person who wants to reach information is possible with the production and development of information technologies. The state of the information sector, which is of utmost importance in the economies of countries, is directly related to the performance of the companies operating in the information sector. The evaluation and financial analysis of the information sector gains importance at this point, and financial analysis techniques and performance evaluation techniques are used in order to gain insight into the situation, future predictions and financial structure of the sector. As in all sectors, in the information sector, performance evaluation studies are of great importance in future decisions and strategic objectives.In our study, general information about the information sector was given and financial data of companies listed in the stock exchange were analyzed, financial analysis techniques were used in financial analysis and credit processes and profitability analyzes of public companies operating in information sector were investigated. In this context, the ”Bilişim500” list and on the information and communication indices of Borsa Istanbul were analyzed.
Keywords: Financial analysis; IT sector; performance rating; performance rating Financial analysis