Gebelik İle İlişkili Osteoporoz - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Osteoporoz, düşük kemik kütlesi ve kemik dokusunun mikromimarisinde bozulma ile karakterize sistemik bir iskelet hastalığıdır. Osteoporozun sık görülmesinin aksine gebelikte görülen osteoporoz, etiyolojisi ve patofizyolojisi iyi bilinmeyen nadir bir klinik sorundur. Gebeliğin bir sonucu olarak mı olduğu yoksa rastlantısal olarak mı gebelikle birlikte görüldüğü halen yanıtlanması gereken sorulardır. Gebelik ve laktasyon döneminde kemik ve mineral metabolizması ile ilişkili değişiklikler fetüse yeterli kalsiyum geçişine izin verir. Bu nedenle gebelik ve emzirmenin kemik kaybı üzerinde önemli bir etkisi bulunmakta olup bu durum gebeliğe bağlı osteoporoz ve ilişkili kırıkların nedeni olabilir. Belirtiler sıklıkla ilk gebelik sırasında oluşur ve genellikle tekrarlayıcı değildir. Ayrıca ikincil osteoporoz nedenleri de, gebelik sırasında ağrı ve kırıklara neden olabileceği için göz önünde bulundurulmalıdır. Şu ana kadar gebelik ile ilişkili osteoporoz tedavisi ile ilgili herhangi bir kılavuz bulunmadığı gibi herhangi bir ortak görüş de sağlanabilmiş değildir. Bu nedenle tedavi planına karar verirken her hastanın bireysel olarak değerlendirilmesi ve tedavinin buna göre planlanması gerekir. Türk Fiz T p Rehab Derg 2013;59:145-50.

Osteoporosis is a systemic skeletal disease characterized by low bone mass and microarchitectural deterioration of bone tissue. While osteoporosis is seen very often, osteoporosis in pregnancy is a rare clinical problem with unknown etiology and pathophysiology. Whether pregnancy is accidental or is a direct cause for osteoporosis are the questions that remain unanswered. The normal pregnancy and lactation-induced changes in bone and mineral metabolism allow adequate delivery of calcium to the fetus, mostly in the last trimester of pregnancy. Therefore, pregnancy and lactation may have significant impact on bone loss and this may result in pregnancy-induced osteoporosis and the related fractures. The symptoms occur often during the first pregnancy and usually does not recur. Secondary causes of osteoporosis that may cause back pain and fractures during pregnancy should also be taken into consideration. Recently, no guidelines exist about the therapy of pregnancy associated osteoporosis, this means each case must be evaluated on an individual basis in order to decide on a treatment plan. Turk J Phys Med Rehab 2013;59:145-50.
Pregnancy Associated Osteoporosis
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum