Finansal holding şirketleri (Avrupa birliği ve Amerikan hukuku ile karşılaştırmalı olarak) - Sunay, Nesrin Akın (My University, 2012)
nansal Holding Şirketi, Finansal Grup, Finansal Grupların Düzenlenmesi ve Denetimi, Türk Hukukunda Finansal Holding Şirketleri ÖZ FİNANSAL HOLDİNG ŞİRKETLERİ Finansal piyasalardaki yeni gelişmeler, finansal gruplar olarak adlandırılan, finansal piyasaların farklı sektörlerinde hizmet ve ürün sağlayan grupları yaratmıştır. Bu gruplardan bazıları, küresel seviyede finansal piyasalarda aktif olarak faaliyet göstererek hizmet sağlayan en büyük gruplar arasındadır. Bu grupların ve özellikle bu grupların bünyesinde yer alan kredi kuruluşlarının, sigorta şirketlerinin ve yatırım şirketlerinin finansal zorluk yaşamaları, finansal sistemin de istikrarını ciddi şekilde bozmuş ve mevduat sahiplerini, sigorta poliçesi sahiplerini ve yatırımcıları etkilemiştir. Finansal grupların düzenlenmesi ve bu tür bir grup bünyesinde yer alan kredi kuruluşlarının, sigorta şirketlerinin ve yatırım şirketlerinin, özellikle sermaye yeterlilikleri, grup seviyesinde risk yoğunlaşması, grup içi işlemleri, grup seviyesinde iç risk yönetim süreçleri, uygun ve doğru yönetim yapısı bakımından grup seviyesinde denetimleri son derece önemlidir. Denetimin etkinliğini sağlamak için, ihtiyati denetim uygulamalarının, sektörler arası finansal faaliyetleri belirli eşikleri aşan tüm gruplar bünyesinde yer alan kredi kuruluşlarına, sigorta şirketlerine ve yatırım şirketlerine, grubun ne şekilde yapılandırıldığına bakılmaksızın uygulanmalıdır. İhtiyati denetim, sektörel finansal düzenlemelerde tanımlanan tüm finansal faaliyetleri kapsamalı ve esas olarak bu tür faaliyetlerle bağlantısı bulunan tüm kuruluşlar denetim kapsamına alınmalıdır. “Finansal holding şirketi”, Türk mevzuatında, Bankacılık Kanunu’ nda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından yayımlanan Finansal Holding Şirketleri Hakkında Yönetmelik’ te ve Hazine Müsteşarlığı tarafından yayımlanan Sigorta ve Reasürans İle Emeklilik Şirketlerinin Mali Bünyelerine İlişkin Yönetmelik ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Sektörlerinin Gözetim ve Denetimine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’ te düzenlenmiştir. Bu çalışma ile ülkemizde son yıllarda yasal düzenlemelere konu olan finansal holding şirketleri, Avrupa Birliği hukuku ve Amerikan hukuku mevzuatındaki konuya ilişkin düzenlemelerle birlikte incelenmeye çalışılmıştır. nancial Holding Company, Financial Conglomerate, Financial Group, Regulation and Supervision of Financial Groups, Financial Holding Companies in Turkish Law

FINANCIAL HOLDING COMPANIES New developments in financial markets have led to the creation of financial groups which provide services and products in different sectors of the financial markets, called financial conglomerates. Some of these conglomerates are among the biggest financial groups which are active in the financial markets and provide services on a global basis. If such conglomerates, and in particular credit institutions, insurance undertakings and investment firms which are part of such a conglomerate, were to face financial difficulties, these could seriously destabilise the financial system and affect individual depositors, insurance policy holders and investors. Regulating the financial conglomerates and supervise the credit institutions, insurance undertakings and investment firms which are part of such a conglomerate on a group-wide basis, in particular as regards the solvency position and risk concentration at the level of the conglomerate, the intra-group transactions, the internal risk management processes at conglomerate level, and the fit and proper character of the management is very important. In order to be effective, the prudential supervision of credit institutions, insurance undertakings and investment firms in a financial conglomerate should be applied to all such conglomerates, the cross-sectoral financial activities of which are significant, which is the case when certain thresholds are reached, no matter how they are structured. Prudential supervision should cover all financial activities identified by the sectoral financial legislation and all entities principally engaged in such activities should be included in the scope of the supervision. Financial holding companies are regulated in the Turkish Banking Law and Regulation on Financial Holding Companies which is issued by the Banking and Regulation and Supervision Agency and also in the Insurance Regulations, which are issued by the Turkish Treasury. With this study, Turkish financial holding companies legislation is examined and compared to EU and American legislation on financial groups.
Keywords: Finansal Holding Şirketleri; Hukuk_Finans; Özel Hukuk