Web platformunda kardiyovasküler risk takibi ve bireyselleştirilmiş öneri sistemi - Sarıkaya, Ufuk (My University, 2019)
Günümüzde bireylerin sağlıksız beslenmeleri ve yapılan egzersizlerin kısıtlı olmasından dolayı birçok bireyde obezite, diyabet ve bunlara bağlı olarak da kalp-damar hastalıkları giderek artmaktadır. Gelişmiş ülkelerde en fazla gerçekleşen ölüm nedenlerinden biri olarak kardiyovasküler hastalıklar gösterilmektedir. Kardiyovasküler hastalıklara neden olan etkenler iyi bilindiğinde bu ölümlerin çoğu önlenebilmektedir. Kardiyovasküler hastalıklara neden olan etkenler arasında en yaygın olarak obezite ve sigara yer almaktadır. Obezite ve sigara kullanımına bağlı olarak gerçekleşen hipertansiyon hastalıkları, önlenebilir hastalıklar arasındadır ve takip edilmesi giderek önem kazanmaktadır.Bu tez çalışmasında, genç bireylerin sağlıklı beslenme konusunda farkındalığının oluşturulması, oyun, bisiklet vb. uygulamalarla egzersiz yapmaya teşvik edilmesi, yapılacak yıllık kontroller ile sağlık risk geçişlerinin artıp azalma durumlarının incelenmesi, elde edilen sonuçlar neticesinde her birey için 10 yıllık kardiyovasküler risk haritasının çıkarılması ve yapılan analizlere göre yüksek risk grubunda olduğu farkedilen bireyler için hızlı bir şekilde önlemler alınarak tedavi işlemlerine başlatılmasına olanak sağlanması amaçlanmıştır.Çalışmaya gönüllülük ilkesi temelinde katılan 770 öğrencinin yaş, boy, kilo, cinsiyet, kolesterol, kan şekeri, sistolik kan basıncı, sigara kullanımı, ilaç kullanımı ve diyabet geçmişi verileri toplanmıştır. Bu verileri sonucunda hesaplanan EuroSCORE ve Framingham Risk Score verilerine göre yüksek risk grubunda olan ve tedavi için önlem alınması gereken öğrenciler belirlenmiştir. Tüm öğrencilere, kalp sağlığı durumlarını hangi kriterin ne şekilde etkilediği konusunda bireysel öneriler e-posta ile gönderilmiştir.Bu tez kitabında ilk bölümde, yapılan çalışmanın amacı ve önemi, çalışma konusuyla ilgili daha önce yapılan benzer çalışmalar, sistem ve veritabanı mimarisi ile çalışmada kullanılan terimler ile ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde, çalışmada kullanılan materyal ve yöntemler, hazırlanan web platformu ve uygulanan veri madenciliği algoritmaları, bulanık mantık uygulanması, öğrencilere geri bildirimler gönderilerek bireysel öneriler yapılması ve uygulanan metin madenciliği işlemlerine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde çalışma sonucunda elde edilen bulgular ve dördüncü bölümde sonuç yer almaktadır.Bu tez çalışması, Marmara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAPKO) tarafından desteklenmiştir. (FEN-C-YLP-150218-0054)

In the modern era, obesity, diabetes and cardiovascular diseases are gradually increasing in many individuals due to the unhealthy nutrition of the individuals and the limited exercise. Cardiovascular diseases are considered as one of the most common causes of mortality in developed countries.The risk of mortality decreased when the factors that cause cardiovascular diseases are well known. The most common causes of cardiovascular disease are obesity and smoking. Obesity, smoking related hypertension are among preventable diseases and follow-up is becoming more important.In this thesis, the awareness of young people about healthy nutrition, game, bicycle and so on. encouraging the students to exercise with the practices, increasing the health risk transitions every year and examining the decreases in health risk passages. It is intended to allow initiation of treatment procedures.Data on age, height, weight, gender, cholesterol, blood sugar, systolic blood pressure, smoking, drug use and diabetes history of 770 students who participated in the study on a voluntary basis were collected. According to the EuroSCORE and Framingham Risk Score data calculated as a result of these data, the students who are in high risk group and who need to take precautions for treatment were determined. All students were e-mailed individual suggestions on which criteria and how they affect their heart health status.In the first part of this thesis book, the purpose and importance of the study, similar studies on the subject of the study, system and database architecture and general information about the terms used in the study are given. In the second part, materials and methods used in the study, web platform and data mining algorithms applied, fuzzy logic applied, individual suggestions are made by sending feedback to the students and the text mining operations are given. In the third section, the findings of the study and in the fourth section are the results.This thesis was supported by Marmara University Scientific Research Projects Unit (BAPKO). (FEN-C-YLP-150218-0054)
Keywords: Bilgisayar mühendisliği; Computer engineering; Data Analysis; Decision Support System; Digital Health; Dijital Sağlık Heart Health; Healthy Campus; Kalp Sağlığı; Karar Destek Sistemi; Sağlıklı Kampüs; Veri Analizi