Kişilerarası ilişkilerde çatışma stilleri ve bunların dil ifadelerinin davranışsal sonuçları - Tan, Mete (My University, 2018)
Bireyler arasındaki rekabet ve anlaşmazlık durumu çatışmanın kaynağını oluşturmaktadır. Bu anlaşmazlığın altında ise tarafların sahip olduğu değerler, pozisyonlar ve çıkarlar arasındaki farklılıklar yatmaktadır. Tarafların anlaşmazlık konusuna verdiği önem, yetiştiği kültür, kişilik özellikleri ve duyguları kapsayan bu farklılıklar ise, tarafların davranış dizilerini belirlemekte ve çatışmaların yönünü tayin etmektedir. Çatışma esnasındaki davranışsal yönelimleri tanımlayan çatışma stilleri uyum, uzlaşı ve işbirliği ikliminin oluşmasına katkı sağlayabilmektedir. Bununla birlikte ayrımcılığa, yer değiştirmiş saldırganlığa, sözlü ve fiziksel saldırganlığa da sebep olabilmektedir. Ortaya çıkan bu davranışsal sonuçların ipuçları ise çatışma stillerinin dil ifadelerinde gizlidir. Çatışma odaklı çalışmaların büyük bir çoğunluğu çatışmayı yönetilmesi gereken bir süreç olarak ele almaktadır. Oysa ki çatışmayla birlikte ortaya çıkacak davranışsal sonuçları önceden kestirebilmek mümkündür. Bu çalışmada “çatışma stilleri” ve bunların dil ifadeleri literatür taramasıyla irdelenmiş, davranışsal sonuçları da örneklem olarak alınan bir film incelenerek ortaya konmuştur. İstenmeyen davranışsal sonuçları engelleyebilmek için de öneriler geliştirilmiştir.

Competition and disagreement among individuals constitute the source of conflict. Below this dispute lies the differences between the values, positions and interests of the parties. These differences, which include the importance given by the parties to the issue of disagreement, the culture they are trained, personality traits, and emotions, determine the behavior sequences of the parties and determine the direction of the conflicts. Conflict styles that define behavioral orientations during conflict can contribute to the formation of harmonization, reconciliation and cooperation climate. It can also lead to discrimination, displaced aggression, verbal and physical aggression. The cues of these resulting behavioral consequences are hidden in the language expressions of the conflict styles.The vast majority of conflict-focused work deals with conflict as a process to be managed. However, it is possible to foresee the behavioral consequences that will occur with the conflict. In this study, conflict styles and their language expressions were examined by literature review and behavioral results were also revealed by examining a film taken as a sample. Suggestions have also been developed to prevent unwanted behavioral consequences.
Keywords: Conflict; Conflict Language; Conflict Speech; Conflict styles; Çatışma; Çatışma Dili; Çatışma İçerikli Konuşma Conflict; Çatışma stilleri; Interpersonal communication; Interpersonal relations; Kişilerarası iletişim; Kişilerarası ilişkiler; Language Expressions