Hizmet pazarlamasında sistem yaklaşımı, karar verme süreci ve hayat sigortası sektörüne yönelik bir uygulama - Kumkumoğlu, Süreyya (My University, 2001)
Teknolojik gelişimin yarattığı geniş iletişim ağı, hızlı ve kesintisiz hizmet anlayışı iş ilişkilerinde ve toplumsal yaşantılardaki bir dizi değişmelere kaynak olmakta; buna paralel olarak sürekli, düzenli ve ihtiyacın, talebin anında karşılanması gereken hizmet sektörünün büyümesinde itici güç rolünü oynamaktadır. Bir yandan hizmet sektörünün her dalında uzmanlaşma çabalarının artması öte yandan teknolojinin hizmet sektörüne en etkin ve verimli biçimde kullanılır hale gelmesi hizmet sektöründe faaliyet gösteren firma sayısını, bu sektördeki ürün tüketimini ve bu firmaların yönetim yapılarının esnek bir biçimde gelişimini arttırmaktadır. Sürekli büyüme gösteren bu sektörde firmalar ve firma çalışanları açısından yapılması gerekli olan kilit nokta, bir sistem içerisinde düzenli iş üretimi sağlamaktır. Üretilen işin tüketicinin ihtiyaç duyduğu zamanda, süreklilik ve ortaklaşalım arz eden; firma ve tüketici arasındaki ilişkiyi her zaman güvenilir kılarak, hizmet pazarlaması sunumundaki karar verme yapısının her iki tarafça da anlaşılır olmasını sağlamak gerekmektedir. Bu çalışmanın birinci bölümünde hizmet pazarlamasında sistem yaklaşımı ve karar verme süreci ile ilgili temel kavramlar olan; hizmet ve hizmet pazarlaması anlatılmaktadır. İkinci bölümde ise çalışmanın teorik esaslarını oluşturan; hizmet pazarlamasında sistem yaklaşımı ve karar verme süreci konuları üzerinde ayrıntılı bir biçimde durulmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünü oluşturan uygulama bölümünde; hizmet pazarlamasında sistem yaklaşımı ile karar verme süreci ile ilgili hayat sigorta sektörüne yönelik bir örnek çalışma bulunmaktadır.

The technological development causes a vide marketing communication network with an unlimited service marketing approach. This effects the changement of all business and social lifes. The service marketing approach has to receive all these changing demands on right time and place; service marketing management has the unique and the important role in a company on information technology century. Information technology century's differances are its speed and areal effects. Today, nothing is the same as yesterday; nothing is slower or stable as yesterday. Today the compatitive opportunity period decrease as months, weeks even for days and hours. Changes in all over the world has no control on speed, this change turns over the sales markets into customer oriented markets in service marketing. In service marketing sector the firms and the personnel should work in a systematic production. To be in a system will make the firm more reliable; the customer and the firm will be more open minded during the decision time. On this thesis our aim is to tell, the system approach in service marketing, the decision process and a case on life insurance sector. In frist part we tell about the main concepts of system approach in service marketing and decision process.In second part, we tell about the theory of the thesis as system approach in service marketing and decision process with details. In third part, we use explorotion research to tell the system approach in service marketing and decision process in all steps in a life insurance company and finally we utilize the consequences of this case.
Keywords: Genel yönetim; Hayat Sigortaları; Hizmet Pazarlaması; Karar Verme; Üretim yönetimi