DIN 1.2379 ve sleipner malzemelerin frezelenmesinde kesme parametrelerinin incelenmesi - Pekşen, Gülşah (My University, 2006)
DIN 1. 2379 VE SLEIPNER MALZEMELERİN FREZELENMESİNDE KESME PARAMETRELERİNİN İNCELENMESİ Günümüz imalat şartlarında amaç en düşük maliyet ile en yüksek kalitede üretim yapmaktır. Bu tezde bu amaçdan yola çıkılarak ; imalatını yaptığımız özellikle kesme kalıplarında ki kesme çeliklerinde görülen ağız dökülmesi problemlerini en aza indirmek için , alternatif malzeme olarak Sleipner malzemesi incelenmiş ve uygulamada kullanılan DIN 1. 2379 malzeme ile arasındaki işlenebilirlik parametreleri incelenmiştir. Bu incelemede kuvvet ölçer yardımı ile işleme esnasında malzeme üzerinde oluşan kuvvetler ölçülmüş , yüzey pürüzlülük cihazı yardımı ile işleme sonrası oluşan yüzey kaliteleri ölçülmüş ve sıcaklık ölçer ile işleme esnasında malzemelerdeki sıcaklık değerleri ölçülmüştür. Her malzeme için sabit kesme hızında 3 farklı kesme derinliğinde ve her kesme derinliği için 4 farklı ilerlemede toplam 12 adet deney yapılarak deney verileri bulunmuştur. Bu deneyler neticesinde elde edilen datalardan anlaşılmıştır ki Sleipner daha kararlı bir yapı göstermiş ve DIN 1. 2379 a göre daha iyi sonuçlar vermiştir. Böylelikle gerek kalıp üretimi esnasında gerekse kalıbın çalışması esnasında oluşabilecek olumsuz imalat şartları en aza indirgenebilir sonucuna ulaşılmıştır. Bu durumda kesme kalıplarının kesme işlemini yapan kesme çeliklerinin malzeme seçiminde, kalıbın üretim miktarı ve kullanım oranı dikkate alınmalıdır.

THE STUDYING OF CUTTING PARAMETERS OF MATERIALS (DIN1. 2379 AND SLEIPNER) IN PROCESS OF MILLING Under today’s production environment circumstances main target of the operation is, to reach maximum quality at minimum cost level. In this thesis under the light of this target ; to minimize current falling of particles of edge problems on our trim die cutting edges . We examine alternative material Sleipner and current DIN 1. 2379 processing parameters differences . With the help of measuring aparatus of force we measured pressures on the raw material during the production . With the help of surface roughening’s tool we analyzed surface quality and by using temperature control we contolled temperature of the raw material in different phases of the production process . We have completed total 12 experiments to observe and maintain these experiment results at fixed cutting speed for 3 different cutting depth and for each cutting depth at 4 different progress . As conclusion we may say this experiment showed us Sleipner is more stable rawmaterial than DIN 1. 2379 and provided better results . An other conclusion is , In this way we may minimize possible problems at both mould production and usage phases . It needs to be paid attention usage percentage and production capacity of the moulds cutting edges , during material choosing decision .
Keywords: Kesme_Freze Makineleri; Makine Eğitimi