KİŞİSEL ANTRENÖRLÜK SÖZLEŞMESİNİN HUKUKİ AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ - (:unkn) unknown (My University, 2016)
Günümüz modern insanının günlük ajandasındaki eylemlerden biri de spor ve bedensel aktivitedir. Günlük hayatın insanlara dayattığı hareketsiz yaşam insanların bu ilgisini kaçınılmaz kılmaktadır. Bu eylem insanların ekonomik şartlarına ve sağlık durumuna göre çeşitli şekillerde gerçekleşebilmektedir. Kimisi için günlük yarım saatlik yürüyüş yeterli iken bir başkası tüm dikkatleri üzerinde toplayacak bir vücudun hayali ile bir diğeri de tedavisinin bir parçası olduğundan sağlığını geri kazanmak için spora vakit ayırmaktadır. Bunun gibi, kimi mahallesinde belediyenin koyduğu aletlerden istifade ederken, bir başkası aylık ödeyerek spor salonlarına gitmeyi, kimisi de ekonomik gücünün etkisiyle veya sağlık sorunlarından dolayı kişisel antrenörle çalışmayı tercih etmektedirKişisel antrenör, fizyolojik, fiziksel, ruhsal ve çevresel değerlendirmeler yaparak çalıştığı kişinin ihtiyaçlarına uygun, sağlığını koruyan ve performansını üst dü- zeye çıkarmak için antrenman ve programını yapan veya uzmanı olduğu spor dalını kişiye öğreten kişidir. Kişisel antrenörlük günümüzde birçok antrenörün gelir kaynağı haline gelmiştir ve kazanılan meblağlar da küçümsenecek cinsten de değildir. Özellikle büyük şehirlerde beyaz yakalı çalışanlar ve özel rehabilitasyon uygulaması gerekenler tarafından tercih edilmektedir ve uygulaması da yıldan yıla artmaktadır. Bu konunun hukuki açıdan değerlendirilmesi de gereklidir. Doktrin incelendiğinde bu konu hakkında daha önce herhangi bir çalışma yapılmadığı görülmüştür. Bu çalışmada, kişisel antrenörlük sözleşmesi niteliği, unsurları, şekli, tarafları, tarafların borçları, sözleşmenin sona ermesi ve borçları başlıkları ile değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmamızda uygulamada birçok görünüm şekli olan bu sözleşmenin bağımsız şekilde çalışan antrenör ile müşteri arasında yapılan türü değerlendirilecektir.

Sports and physical activity are the one of the topics of Today’s modern peoples’ daily agenda. Inactive lifestyle which daily life insists, makes this concern necessary. This activity diversifies with peoples economic and health condition. For someone daily half an hour walking can be enough and someone spend time to sport to build a faschinating body or a part of a treatment to get back his/her health. Like these, someone utilize from sport equipments which municipality puts their district, others prefers to work out wiht a personel coach with the power of money or health problemsPersonel coach, makes exercise and programme or teaches the sport branch to his/her client with reviewing physiologic, physical, mental and envirolmental factors. Tis kind of coaching becomes a income source of lots of trainer nowadays and salaries are far away from despising. Especially in big cities, white collar workers and people who have to apply physical rehabilitation prefers to work with a personel trainer and this choise is increasing year after year. Tis subject must be considered with legal perspective. Tere is no research about this subject when we search in doctirine. In this research, we consider personel coaching contract with captions of charateric, components, form, parties, liabilities of parties, terminating and conclusion. We consider the contract between independent personel coach and client, which there are so many kinds of this contract.
(Legal Evaluation of The Personal Coaching Contract)
Keywords: Hukuk