Yaşlı kadın sağlığı - EROL, SAİME (My University, 2021)
Küresel olarak nüfus yaşlanmakta ve kadın/erkek oranı artmaktadır. Tüm dünyada yaşlı kadınlar erkeklerden daha uzun yaşamaktadırlar. Uzun yaşamalarının bir sonucu olarak kırılganlıkları artmakta ve yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenmektedir. Yaşlılık dönemi, sağlık, eş, ekonomik, rol, statü, yakın ilişki, sosyal destek gibi birçok kayıpların yaşandığı dönemi olarak kabul edilmektedir. Bu dönemde yaşlı kadınlar, bir yandan kronik hastalıklar, kanserler, mental ve ruhsal hastalıklar ile bir yan dan da ekonomik yetersizlikler, bakım verici ve sosyal destek eksikliği ile baş etmeye çalışmaktadırlar. Bu sorunlar dikkate alınarak yaşlı kadınların sayısına, ihtiyaçlarına ve kültürüne uygun sağlık, ekonomik, politik çevresel düzenlemeler yapılmalı, sağlık ve refahlarının arttırılması hedeflenmelidir. Bu amaçla sağlık çalışanlarının gerontoloji ve geriatri alanında bilgi içeriklerinin genişletilmesine ihtiyaç vardır. Hemşirelerin gerontoloji hemşireliği alanında bilgi birikimleri, yetkinlikleri ve güçleri arttırılarak, yaşlıya evde bakım veren aile üyeleri, kurumdaki bakım ve destek personeli ile birlikte daha kaliteli bir hizmet sunması sağlanmalıdır.

Globally the population is aging and the female / male ratio is increasing. All over the world, older women live longer than men. As a result of their long life, their fragility increases and their quality of life is adversely affected. Old age is accepted as the period in which many losses such as health, spouse, economic, role, status, close relationship, social support are experienced. In this period, elderly women are trying to cope with chronic diseases, cancers, mental and mental illnesses on the one hand, and economic deficiencies, lack of caregivers and social support on the other. Considering these problems, health, economic and political environmental regulations should be made in accordance with the number, needs and culture of elderly women, and it should be aimed to increase their health and well-being. For this purpose, there is a need to expand the knowledge content of healthcare professionals in gerontology and geriatrics. Nurses’ knowledge, competencies and strengths in the field of gerentology nursing should be increased and it should be ensured that they provide a higher quality service together with family members who care for the elderly at home, and care and support personnel in the institution.
Elderly women’s health and nursing approaches
Keywords: elderly; woman; health; nursing care; yaşlı; kadın; sağlık; hemşirelik bakımı