Aşiret tarzı kapalı toplum iletişim modelinde oluşan şiddet suçlarının nedenleri ve ortadan kaldırılmasına yönelik halkla ilişkiler uygulamaları: Diyarbakır örneği - Gök, Murat (My University, 2010)
Günümüz Türkiye’sinin en büyük problemlerinden biri toplum bireyleri arasındaki iletişimin koptuğu yerde başlayan ve yeni bir iletişim aracı ve problem çözme yolu olarak görülen şiddet olaylarıdır. Şiddet suçları işlendiğinde mahallenin genelinde insanların huzuru doğrudan etkilenmekte, insanlar sokağa çıkmaktan çekinmekte ve bunun doğal neticesi olarak suç algısı ve suç korkusu yükselmektedir. Bu araştırmada Diyarbakır ilinde 2008-2009 yıllarında gerçekleşen şiddet olayları arasında en ağırları olan kasten yaralama ve kasten öldürme olaylarından rastgele seçilmiş 40 örnek olay veri madenciliği algoritmaları ile analiz edilmiş, aşiret tarzı kapalı toplum iletişim modelinin kasten yaralama ve öldürme suçlarına nedensel etkisi tartışılmış ve bu suçların önlenmesine yönelik halkla ilişkiler uygulamaları değerlendirilmiştir. Ortaya çıkan sonuçlar, Diyarbakır’da işlenen şiddet suçlarının nedeninin büyük ölçüde aşiret tarzı kapalı toplum iletişiminden kaynaklandığı, küçük çapta şiddet suçlarının aşiret yapısı nedeniyle büyük kayıplara neden olan suçlara dönüştüğü, kendi içinde iletişim sorunu yaşayan bir kentte görev yapan polisin halkla ilişkilerde takip edeceği yöntemlerin önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

One of the biggest problems of contemporary Turkey is violence incidents which start where communication between individuals break down and appear a new way of communication tool and problem solving method. When violence crimes are committed, peacefulness of neighborhood is directly affected, people are afraid to go outside, and as a natural result of that fear of crime rises. In this study, 40 intentional wounding and killing cases happened in Diyarbakır between the years 2008 and 2009 were randomly selected. Firstly, the cases were analyzed with the method of data mining algorithms. Secondly, the casual effects of tribal-style closed society communication model on intentional wounding and killing crimes was discussed. Thirdly, public relations practices were assessed to prevent this kind of crimes. The result of this study shows that the tribal-style closed society communication is the major cause of violent crimes in Diyarbakır and because of the tribal-style closed society, minor violence crimes transform into big cases. As a result, the communication methods followed by police officers with public become important in a city having communication problems within.
Keywords: Halkla İlişkiler; Suçlar; Şiddet