Fiziksel engellilerin uluslararası hukukta korunması ve uluslararası standartların iç hukuka yansıması - Gül, İdil Işıl (My University, 2006)
FİZİKSEL ENGELLİLERİN ULUSLARARASI HUKUKTA KORUNMASI VE ULUSLARARASI STANDARTLARIN İÇ HUKUKA YANSIMASI Engelliliğe bağlı sorunların bir insan hakları sorunu olarak algılanmaya başlanması ile gerek uluslararası hukukta, gerekse ulusal hukuklarda önemli bir dönüşüm yaşanmaya başlanmıştır. İnsan hak ve özgürlüklerinin korunmasını amaçlayan uluslararası sözleşmelerin engellilik bağlamında da uygulanması gerektiğinin benimsenmesi, bu sözleşmelerin uygulanmasını denetlemekle görevli denetim organlarına, konuya ilişkin olarak yapılan başvuruları da arttırmaktadır. Aynı husus ulusal yargı organları bakımından da geçerlidir. Sorun bir insan hakları sorunu olmakla birlikte, insan hakları hukukunun mevcut araçlarının, engellilik bağlamında farklı yorumlarla uygulanmaları gerektiği de görülmektedir. Bu çalışma, farklı yorumlara temel teşkil edecek ilkelerin ortaya konulmasını ve böylece özellikle ayrımcılığı yasaklayan hükümlerin nasıl yorumlanması gerektiğinin teorik altyapısını oluşturmayı amaçlamıştır.

PROTECTION OF PERSONS WITH DISABILITIES IN INTERNATIONAL LAW AND REFLECTIONS OF INTERNATIONAL STANDARDS IN NATIONAL LAW Disability related issues has started to be perceived as a human rights issue. This change of perception has triggered an important change both in international law and national laws. With the rising awareness regarding the fact that international human rights treaties are applicable also in the context of disability, more applications are being brought before the international human rights monitoring mechanisms. The same is true also for the national judiciary. However, having said that disability is a human rights issue, disability still requires the adoption of a new way of interpretation of the existing human rights tools. This thesis aims to set forth the underlying principles of a new interpretation and to establish the theoretical basis of the fight against discrimination based on disability.
Keywords: Fiziksel Engelliler_Uluslararası Hukuk; Hukuk_Fiziksel Özürlüler; Kamu Hukuku