Bankacılıkta insan kaynakları planlaması ve personel temin süreci - Alpaslan, Onur (My University, 2006)
Araştırmanın amacı Türkiye’de faaliyet gösteren mevduat bankalarının insan kaynakları planlaması ve personel temin sürecine ilişkin bir durum saptaması yapmaktır. Bu amacı gerçekleştirmek üzere İstanbul ilinde faaliyet gösteren 14 mevduat bankasının insan kaynakları planlaması ve personel temin süreçleri araştırmacı tarafından hazırlanan anket formu yardımıyla incelenmiştir. Verilerinin toplanmasında yüz yüze görüşme ve mail yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilecek verilerin genellenmek isteneceği kurum ve elemanlar açısından iki tür evrenden söz edilebilir. Bunlar, kurumlar açısından İstanbul ilindeki mevduat bankaları, elemanlar açısından da söz konusu bankalarda görev yapan yönetici ve çalışanlardır. Araştırma, mevduat bankaların insan kaynakları uygulamalarını tarafsız bir değerlendirme ile bir bütün olarak ortaya koyması açısından önem arz etmektedir. Ayrıca elde edilen bulguların mevduat bankaların karar mercilerindeki yöneticiler için önemli bilgiler sağlayacağı, bundan sonra yapılacak araştırmalara da temel oluşturacağı düşünülmektedir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde ülkemizdeki mevduat bankaların beklenenin aksine insan kaynaklarına gereken önemi vermedikleri, gerek insan kaynakları planlaması gerekse personel temin süreçlerinin tasarlanması ve uygulanmasında yetersiz oldukları anlaşılmıştır.

The purpose of this research is to determine how the human resourses’ plannings and staff obtainings of the depozit banks in Turkey function. In order to accomplish this purpose, the human resources plannings and staff obtainings of fifteen deposit banks in Istanbul has been analyzed with surveys that have been prepared by researchers. In the process of data collecting, conference method has been used. Data collected at the end of this research could be generalized by the institutes and employees into two different forms. These are the deposit banks in Istanbul for the institutes and the executives and staff that work in these institutes. The research is important for the depozit banks to analyze their human resources practises objectively. Furthermore, the research would provide important information for the executives’ decision-making processes. Collected data shows that the deposit banks in Turkey do not give special attention to the branch of human resources as expected. Deposit banks perform poorly in both human resources plannings and staff obtainings’ plannings and practises.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Personel Seçimi