Kişisel verilerin korunması ve işlenmesi - Aksoy, Nakşiye (My University, 2012)
Son yıllarda bilgisayar ve internet kullanımının yaygınlaşması ve özellikle sosyal ağlar üzerinde bireylerin kişisel verilerinin kullanımının artması sebebi ile kişisel verilerin korunması önem kazanmıştır. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin uluslararası hukuk ve ulusal mevzuatta temel ilkeler benimsenerek kişisel verilerin belirli amaç ve sınırlar dahilinde ve hukuka uygun olarak işlenmesi vurgulanmıştır. İşbu çalışma ile öncelikle kişisel verilerin tanımı, kişisel verilerin korunmasının hukuki niteliği ve akabinde kişisel verilerin işlenmesi ve korunması ile ilgili uluslararası hukuk, karşılaştırmalı hukuk ve ulusal hukuktaki düzenlemeler aktarılmaya çalışılmıştır. Uluslararası Hukukta özellikle 24 Ekim 1995 tarihli AB Kişisel Verilerin İşlenmesi Sırasında Gerçek Kişilerin Korunması ve Serbest Veri Trafiğine İlişkin Yönergesi, Avrupa Birliği üye ülkeleri açısından yönlendirici rol oynarken Karşılaştırmalı Hukukta kişisel verilerin korunmasına ilişkin Avrupa Birliği’nde kabul gören ilkeler ile Amerika’da kabul gören ilkelerin tamemen farklı olduğu görülmektedir. Türk Hukuku kapsamında 5982 sayılı Kanunun 2.maddesi ile Anayasa’nın 20.maddesine eklenen kişisel verilerin korunması hakkı anayasal bir hak haline gelmiştir. Bu çerçevede hazırlanan Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı’nın Anayasa’nın 20.maddesi kapsamında yeniden gözden geçirilmesi ve düzenlenen geniş istisna ve çelişkilerin giderilmesi gerektiği son bölümde belirtilmiştir.

Inasmuchas computer and internet usage has become widespread and use of personal data by the individuals particularly on social networks has increased in recent years, protection of data became a matter of importance. It was emphasized to process the personal data for a particular purpose and within certain limits, and in accordance with the law, adopting the main principles in international law and national legislation concerning protection of personal data. This study seeks first to explicate the definition of personal data, legal essence of protection of personal data, and subsequently the arrangements in international law, comparative law and national law concerning processing and protection of personal data. While particularly the EU Directive of October 24, 1995 on Protection of Individuals during Processing of Personal Data and Free Data Traffic plays a guiding role for the European Union countries; in terms of Comparative Law, the principles adopted in the European Union and those adopted in the United States in regard to protection of personal data seem to be totally different. Under the Turkish Law, protection of personal data, which has been incorporated in the Constitution by article 2 of the Law no. 5982, has become a constitutional right. The last section states that the Draft Law on Protection of Personal Data prepared within this framework needs to be reviewed within the context of article 20 of the Constitution, and that expanded exceptions and contradictions need to be eliminated.
Keywords: Gizlilik_Hukuk; Hukuk_Kamu Hukuku; Kamu Hukuku