Factors effecting the adoption process for İstanbul’s being the 2010 European Capital of Culture - a place marketing study with İstanbul citizens - Dede, Ayşe Betül (My University, 2010)
İSTANBUL’UN 2010 AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ OLMASINA İLİŞKİN ADAPTASYON SÜRECİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER- İSTANBUL SAKİNLERİ İLE BİR YER PAZARLAMASI ÇALIŞMASI Bu çalışmanın temel konusu İstanbul’un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti seçilmiş olması olup, temel esin kaynağı daha önceden bu unvanı elde eden şehirlerin sakinlerinin süreç ile ilgili fikir, tutum ve görüşlerine odaklanan geçmiş çalışmalardır. Bu çalışmalar, Avrupa Kültür Başkenti seçildikten sonraki sürecin başarısının, söz konusu şehirde yaşayan, çalışan veya herhangi bir şekilde şehirle bir bağı olan kişilerin sürece katılımları ile yakından ilişkili olduğunun altını çizmektedir. Bu bağlamda, İstanbul’un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti seçilmiş olması ile ilgili olarak, şehir sakinlerinin fikir ve görüşlerini saptamak bu çalışmanın esasını oluşturmaktadır. Buna ek olarak bu çalışma ile, “İstanbul şehrinin sakinlerinin yaşadıkları şehir ile ilgili görüş ve düşünceleri nelerdir?, Şehrin sakinleri genel olarak kültürel etkinliklere nasıl bakmaktadır ve İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti oluşu ile ilgili fikirleri nelerdir?, Yetkili mercilerin süreç ile ilgili yaptıkları çalışmalar şehir sakinlerini sürece dahil etmede ne kadar etkili? Şehir sakinlerinin sürece dâhil olmalarını etkileyen faktörler nelerdir?” gibi sorulara cevap bulunması hedeflenmiştir.

FACTORS AFFECTING THE ADOPTION PROCESS FOR ISTANBUL’S BEING THE 2010 EUROPEAN CAPITAL OF CULTURE- A PLACE MARKETING STUDY WITH ISTANBUL CITIZENS This research focused on Istanbul’s being awarded as the European Capital of Culture (ECoC) in 2010 in terms of its place marketing features. This study was mainly inspired from the previous studies prepared for the cities held this title before which point at the success of the process is heavily related with the people’s participation and incorporation, who live, work or have some ties with the city in question. In this context, for Istanbul’s case, learning about the opinions of people living in the city about the city’s being ECoC constitutes the basis of this study. In addition to that, this study tries to find out answers to the questions like: What do the residents of this city think about the place they live in? How they think about the cultural events in general and in detail being the city’s ECoC in 2010? How much effective the efforts made by officials for the process in making the residents involved to the process? Are there any factors affect the residents’ involving to the process?
Keywords: Kültür_İstanbul_Türkiye; Kültürel Etkinlikler; Pazarlama