Çocuk diş hekimliğinde kullanılan güncel restoratif materyallerden fluorid salınımı, yeniden yüklenmesi ve antimikrobiyal etkilerinin in vitro olarak incelenmesi - Çapan, Belen Şirinoğlu (My University, 2015)
1.ÖZET Amaç: Çalışmamızın amacı çocuk diş hekimliğinde kullanılan güncel restoratif materyallerin distile su (DS) ve yapay tükürük içerisinde (YT) fluorid salınımını saptamak, yeniden yükleme sonrası salınımlarını değerlendirmek ve bu materyallerin antimikrobiyal etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda yüksek viskoziteli cam iyonomer siman, rezin modifiye cam iyonomer siman, cam karbomer, kompomer, giomer ve rezin kompozit kullanıldı. Fluorid salınımı DS ve YT içerisinde 2.saat, 1., 2., 7.gün ve sonrasında haftada bir olmak üzere 7 hafta boyunca fluorid spesifik elektrod ile ölçüldü. 8.haftanın sonunda örnekler üç gruba ayrıldı. Birinci gruba hiç bir ajan uygulanmazken, ikinci gruba asidüle fosfat fluorid jel, üçüncü gruba ise fluorid verniği uygulandı ve yükleme sonrası salınımları incelendi. Antimikrobiyal etkinin değerlendirilmesinde agar difüzyon testi kullanıldı. İstatistiksel analizler SPSS-22 kullanılarak Mann Whitney U ve Friedman testleri ile yapıldı. Bulgular: Tüm materyallerden fluorid salınımının 1.günde en yüksek olduğu ve giderek azaldığı görüldü (p<0,05). Her iki ortamda da en yüksek fluorid salınımını yüksek viskoziteli cam iyonomer siman yaparken, bunu cam karbomer izledi. En düşük salınım giomerde saptandı. Fluorid yüklemesi sonrası tüm materyallerin salınımı artarken; vernik gruplarındaki artış, diğer gruplardan anlamlı düzeyde yüksek bulundu (p<0.05). Çalışma boyunca materyallerin DS gruplarındaki fluorid salınımı YT gruplarından anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,05). Materyallerin hiçbiri antimikrobiyal etki oluşturmadı. Sonuçlar: Cam iyonomer esaslı materyallerden fluorid salınımının daha çok olduğu; yapay tükürük içerisinde materyallerin salınımının azaldığı ve cam karbomerin fluorid salınımı açısından cam iyonomer simanlara alternatif olarak kullanılabileceği görüldü. Anahtar Sözcükler: Antimikrobiyal etki, cam karbomer, fluorid salınımı, giomer 1.

Objective: The aim of this study was to investigate in vitro fluoride release/ recharge and antimicrobial effect of restorative materials, used in pediatric dentistry in distilled water (DW) and artificial saliva (AS). Material and Method: High viscosity and resin modified glass ionomer cement, glass carbomer, compomer, giomer and composite were tested. Fluoride release was measured after 2.hour, 1., 2., 7.day and then once in each week for 7 weeks by using a fluoride specific electrode. At the end of 8.week specimens divided in to three groups. No agent was applied to first group, while acidulated phosphate fluoride gel applied to second and fluoride varnish to third group. After recharge fluoride release was measured again. Agar diffusion test was used to assess antimicrobial effect. The statistical analysis was done by Mann Whitney U and Friedman tests using SPSS-22 software. Results: Fluoride release was at its highest at 1.day for all tested materials (p<0,05). High viscosity glass ionomer cement showed the highest fluoride release in both storage media followed by glass carbomer, while giomer demonstrated the lowest. After recharge the increase in varnish group were significantly higher than others (p<0.05). Fluoride release in the DW groups was significantly higher than in the AS groups for all materials during the test period (p<0,05). None of the materials showed antimicrobial effect. Conclusion: It was concluded that fluoride release from glass ionomer-based materials is higher than resin-based. Fluoride release from materials decreases in artificial saliva. Glass carbomer can be used as an alternative to glass ionomers. Key Words: Antimicrobial effect, fluoride release, giomer, glass carbomer
Keywords: Fluorid salınımı; Pedodonti