Hadislerde toplumların çöküşü - Yazıcı, Mahmut (My University, 2007)
HADİSLERDE TOPLUMLARIN ÇÖKÜŞÜ Modernizmin getirdiği yenilikler karşısında büyük bir dejenerasyona uğrayarak yaratılıştaki fıtratından uzaklaşan insanoğlu, her türlü azgınlığın yaygınlaştığı yaşantısıyla hızla yok oluşa doğru sürüklenmektedir. Peygamber olarak gönderildiği Mekke toplumunu, bizzat yaşantısıyla, örnek toplum haline sokan Resûlüllah (s.a.s.), asırlardır yaşatılan sözleriyle kendisinden sonra gelecek toplumları uyarmakta ve kurtuluş reçetelerini sunmaktadır. Bu çalışmamızda, Resûlüllah’ın tespitleriyle toplumların çöküşüne etki eden nedenleri incelemeye çalıştık. Tezimizi üç ana bölümde ele aldık: Birinci bölümde Teorik Çerçeve ve Kavramlar adı altında toplum, toplumsal değişim, çözülme ve çöküş gibi genel sosyolojik kavramlarla, hadislerde toplumların çöküşü ve helak edildiği bildirilen toplumların helak edilme şekilleri ile ilgili kavramları inceledik. İkinci bölümde ise tezimizin ana temasını oluşturan Resûlüllah’ın (s.a.s.) toplumların çöküş nedenleri ile ilgili tespitlerini ve bu nedenlerin toplumlarda yol açtığı etkileri ele aldık. Bu bölümü İtikadi, Sosyal ve Ekonomik Nedenler olmak üzere üç başlık altında inceledik. Resûlüllah’ın toplumların helak nedenşeri olarak gördüğü şeylerden bazıları şunlardır: Şirk, aşırılık, dini metinleri tahrif, emir bi’l-ma’rûf ve nehiy ani’l-münkeri terk, haksızlık ve zulüm, birlik ve beraberliğin bozulması, zina ve eşcinsellik gibi ahlaksızlıklar, faiz, ölçü ve tartıda hile, cimrilik ve zekat vermemek. Üçüncü bölümde de Resûlüllah’ın, toplumların çöküş nedenleri ile ilgili tespitlerinin, tarihte helak edilen toplumlardaki göstergesini açıklamak suretiyle ikinci bölümde verilen bilgilerin bir çeşit örneklemesini yaparak Nuh, Âd, Semûd, Lût, Medyen kavimleriyle Firavun ve halkının çöküş nedenlerini ve helak edilme şekillerini yazdık.

DESTRUCTION OF PEOPLES IN THE HADITHS Humanity, who have greatly degenerated by the new life brought by modernism and gone away from their created structure, are heading fast towards total destruction in a world of all kinds of depravity. Prophet Mohammed (s.a.s.) lived an exemplary life and turned the people, for whom he was sent as a prophet, into an example and has warned people with his words of prescription that have been kept intact for centuries. In this study, we tried to analyse the reasons that acted as factors for destruction of peoples as detections by Prophet Mohammed. We deal with the thesis at three main points: In the first part, we analysed the destruction of peoples in the hadiths and the concepts about the ways that they are stated to have been destroyed, with general sociological concepts such as society, social change, decomposition and destruction under the names of Theoretic Framework and Concepts. In the second part, we studied the main point of our thesis, which is the detections of Our Prophet (s.a.s.) about the reasons for their destruction of societies and its effects on societies. We analysed it under three topics such as Creed, Social and Economic Reasons. These are some of the reasons that he thought caused the destructions: Idolatry, excessiveness, distortion of religious texts, giving up commanding goodness and prohibiting evil, injustice and persecution, breaking unity, depravity like adultery and homosexuality, use of interest return in money, fraud in scaling, stinginess and abstaining from financial aid. In the third part, we gave examples of the information given in the second part by explaining the indications of the detections of Our Prophet (s.a.s.) in the societies that had been destroyed and noted the causes and ways of the destructions in societies of Nuh, Âd, Semûd, Lût, Medyen and the Pharaoh.
Keywords: Hadis; İslam Dini; Toplumsal Çöküş (Helak)_Din