Elektronik ticaret - Küçükgörkey, Saime Aslı (My University, 2001)
Elektronik ticaret, iletişim araçları aracılığıyla yapılan tüm ticari faaliyetleri içeren ticaret biçimine denilmektedir. Ancak elektronik ticaret; sadece mal ve hizmetlerin pazarlanması ve satılması anlamına gelmemekte, satış sonrası ürün desteği ve ürünü sağlayanlarla olan ilişkisini de kapsamaktadır. Başlangıçta sadece faks, televizyon ve telefon aracılığıyla yapılan ticarete elektronik ticaret denilirken; internetin gelişmesiyle bu kavram internet üzerinden yapılan ticaret ile özdeşleştirilmiştir. Devlet, vatandaş (tüketici) ve kurumların birbirleriyle farklı ilişkileri elektronik ticaretin değişik biçimlerini oluşturmaktadır. Elektronik ticaretle ortaya çıkan yeni ekonomide bilgi altyapısının gelişmesiyle, verimlilik artmış ve böylelikle üretici ürününü düşük maliyetle ürettiğinden daha ucuza satmaya razı olmuştur. Dolayısıyla ekonomi, daha fazla üretim ve daha düşük fiyatın kesiştiği noktada dengelenmektedir. Elektronik ticarette nitelikli emek gücü ihtiyacı, kısa dönemde işsizliği beraberinde getirecektir. Ancak orta ve uzun vadede nitelikli işgücünün yetişmesiyle işsizliğin ortadan kalkması sağlanacaktır. Elektronik ticaret güvenlik problemini de beraberinde getirmiştir. Güvenli ticaret için sürekli alternatif ödeme sistemleri geliştirilmektedir. Kredi kartı yoğun olarak kullanılmasına rağmen, gelecekte yerini akıllı ve sanal kartlara, elektronik çek ve paraya ve geliştirilecek diğer alternatif ödeme araçlarına bırakacaktır. Çok hızla yaygınlaşmakta olan elektronik ticaretin avantajları; işlem maliyetlerinin düşmesi, zamandan ve mekandan tasarruf sağlama, rekabet üstünlüğü, uluslararası ticaretten daha çok pay ve istikrarlı sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkı olarak özetlenebilir. Bu durumda, Türkiye'nin gelişen elektronik ticaretin gerisinde kalmaması için gerekli idari, teknik ve hukuki altyapı süratle oluşturulmalı ve elektronik ticaretin özendirilme çalışmalarına başlanmalıdır.

ABSRACT Electronic commerce is the kind of commerce that contains all commercial activities done by means of media network. However, electronic commerce contains not only marketing and selling of good and services but also the relationship between good suppliers and post sale product support. At the beginning, while electronic commerce made by means of television, fax and phone was called electronic commerce, later on by the introduction of internet in to our lives it has become identical to the commerce made just by internet. The different kinds of relationships between government, consumers and institutions in electronic commerce forms different variants that of it. In the newly arise economy of the electronic commerce with the development of information network productivity increased and because producers have become able to produce with lower costs they become constent to sell with lower prices. For that reason economy is balanced at the point where higher production is interacted with lower prices. The need for qualified labor force will result in unemployment in short run. But, in mid term and long term, with increase in the number of qualified people the rate of unemployed will decrease rapidly and come almost to zero. Electronic commerce has brought about security problem. Alternative payment systems have always been developed for reliable commerce. Although credit card is heavily used it will be eventually replaced by smart card, vitual card, e-checks, e-cash and alternative payment instruments that will be developed. The advantage that can be taken out of electronic commerce that is getting widespread as follows; the decrease in cost of conduct, saving from time and place, competition advantages, taking higher shares from alternative commerce and contribution to stable social and economic growth. Hence, in order for Turkey not to be late for rapidly growing electronic commerce it should take necessary steps for judicial, technical and administrative infrastructure. And Turkey has to start to encourage electronic commerce.
Keywords: ELEKTRONİK; Ticaret; TİCARET