Mikroliflerin boyanması - Bozcan, Gamze (My University, 1999)
In thıs work, dyeing properties of polyester microfibres are studied on high temperature with dispersion dyes and the fastness tests, strength and colour measurements have been carried-out. In this research, two methods have been applied on the polyester microfibres; one of acid medium at pH 5.5 and the other of alkaline medium at pH 9.5 The results of samples dyed by these two methods on fastness, strength and colour measurements have been compared. The overall outcomes showned that fastness results and strengths were close however colour measurements have shown slightly differences. Although the same amount of dyes are used in the acid and the alkaline mediums, dye absorption was greater in acid medium than alkaline medium additionally, dyed samples on the alkaline medium have shown lower colour depth.

Bu çalışmada poliester mikrolifin yüksek sıcaklıklarda dispersiyon boyarmaddeleri ile boyanma özellikleri incelenerek boyanmış numunelere haslık testleri, mukavemet ve renk ölçümleri yapılmıştır. Bu araştırmada poliester mikrolif için iki çalışma yöntemi belirlenmiş olup bunlardan birincisi pH değerinin 5.5 olduğu asidik ortamdaboyama yöntemi, diğeri ise pH değerinin 9.5 olduğu alkali ortamda gerçekleştirilen boyama yöntemidir. Asidik ve alkali ortamda boyanmış numulerin tüm haslık sonuçları, mukavremet ve renk ölçüm sonuçları birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Ypılan test sonuçları değerlendirilmiş olup, haslık sonuçları ve mukavemet sonuçlarının birbirine yakın olduğu ancak renk ölçümlerinin farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Asidik ve alkali ortam boyamalarda aynı miktarda boyarmadde kullanılmasına rağmen asidik ortamda boyarmadde çekiminin daha fazla olduğu, alkali ortamda boyanmış numulerin daha açık renk tonlarında boyandığı gözlenmiştir.
Keywords: Boyama ve basma; Kimya mühendisliği ve ilgili konular; TEKSTİL BOYAMA