Öğretmenlik uygulaması dersinin öğretmen adaylarının görüşlerine göre incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2009)
Bu çalışmanın amacı, Fen Bilgisi Öğretmenliği'nde okuyan öğretmen adaylarının öğretmenlik uygulaması dersi kapsamında uygulama okullarında anlattıkları derslerin niteliğini, karşılaştıkları güçlükler, uygulama öğretmenleriyle etkileşimleri, anlattıkları derslerin doğası gibi değişkenler bağlamında ortaya koymaktır. Bunu yapabilmek için, öğretmenlik uygulaması dersi almış 24 öğretmen adayına açık ve kapalı uçlu sorulardan oluşan bir yazılı anket uygulanmıştır. Anketin analizinden sonra, amaçlı örnekleme yoluyla seçilen 3 öğretmen adayı ile yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. Araştırma verileri betimsel analiz, içerik analizi ve nitel verilerin sayısallaştırılması yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın önemli bazı sonuçlarına göre, uygulama öğretmenlerinin keyfi yaklaşımları yüzünden öğretmen adayları arasında bir dönem boyunca anlatılan ders saati bakımından farklılıklar bulunmaktadır. Öğretmen adaylarının yarıya yakını ders anlatımlarından önce hazırladıkları ders planları hakkında uygulama öğretmeniyle hiçbir fikir-alışverişinde bulunmamışlardır. Öte yandan, uygulama öğretmenlerinin öğretmen adaylarına ders anlatımlarına yönelik verdikleri tavsiyeler ise, onların pedagojik ve mesleki gelişimlerine sağlamaktan ziyade öğrencilerin sınavlardaki başarılarını artırmaya yöneliktir.

The purpose of this study is to investigate the characteristics of lessons developed by student teachers for Teaching Practice Courses in the department of Elementary Science Education with regards to certain variables such as their difficulties in composing theory/practice, their interactions with mentors, nature of their teaching etc. The research design used for the study was a descriptive survey method. A questionnaire composed of open-and closed-ended questions was administered to 24 science student teachers studying in the last year of Elementary Science Education in a government university in Istanbul After the analysis of students' answers to the questionnaire, semi-structured interviews were conducted with 3 student teachers selected from the research group by means of the purposive sampling. Data were analyzed and interpreted by using quantitative and qualitative methods. The findings revealed that there were difference among student teachers in the quantity of hours taught in one semester because arbitrary applications of mentors. Nearly half of pre-service teachers didn't talk with their mentors about their lessons plans before their teaching. On the other hand, it is very difficult to qualify that the recommendations and requests of mentors about student teachers' lessons for their pedagogical and professional development because mentors ask student teachers to teach for particularly solving questions in exams.
Investigating teaching practice course according to student teachers' opinions
Keywords: Matematik; Eğitim, Eğitim Araştırmaları