Geleneksel halı dokumalarının çağdaş halıya etkileri - Beşen, Mine (My University, 2011)
Tekstil ürünleri içinde çok önemli bir yere sahip olan halı, gereksinimlerden dolayı ortaya çıkmış olup, ilk çağlardan bu yana insanoğlunun kültür tarihiyle birlikte gelişimini sürdürmüş ve en önemli uğraşlardan biri olmuştur. Zengin bir alt yapıya sahip olan geleneksel halı dokumalar, günümüzde çağdaş sanat içinde yerini almıştır. Araştırmanın konusu; geleneksel halı dokumalarının çağdaş halıya etkilerinin incelenmesidir. Konu dört ana bölümden oluşmaktadır: Halının tanımı ve tarihsel gelişiminin yer aldığı birinci bölümde ilk bulunan Pazırık halısından günümüze, halının tarihiyle ilgili genel bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde; “Geleneksel Halılar” başlığı altında Türkiye’deki ve Dünyadaki Halıların özellikleri bölgesel olarak incelenmiştir. Halıların, renk, desen, kompozisyon, malzeme ve düğüm teknikleri “Halı Dokuma Özellikleri” başlığı altında incelenmiştir. “Ekonomik Durum” başlığı altında halının ihracat ve ithalat durumuna, Türkiye’deki ve Dünya’daki gelişmelerine yer verilmiştir. “Halının Sınıflandırması” başlığı altında halının üretim yöntemlerine, yapımında kullanılan malzemelere, kalitelerine, kullanıldıkları yerlere ve desenli olup olmadıklarına göre sınıflandırılmıştır. Çağdaş halıya dönüş başlığı altında incelediğimiz üçüncü bölümde, tekstil sanatçılarının özgeçmişlerine ve eserlerine yer verilmiş, geleneksel halı dokumaların sanatçılar üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Uygulamalar üst başlığı altındaki dördüncü bölümde ise, “Geçmişten Günümüze” başlığı ile geleneksel renklerin, motiflerin ve tekniklerin kullanılarak yorumladığım çalışmalar bulunmaktadır.

Carpet has an important place between of the textile porducts and it has been emerged beacuse of the requirements. Since the first ages till today it has become one of the important occupation and continued it’s own development with mankind’s cultural history. Traditional handwoven carpets has a rich substructure, thus it has taken it’s own place in the contemporary art. The Subject of the Research; To research the affects of the traditional handwoven carpets to contemporary carpets. Subject consist of four main chapter: General informations, definition and historical development of the carpet since the early found Pazirik carpet till today about carpet’s history, has been included in the first chapter. In the second chapter; Turkey’s and world of carpets has been researched as their regional characteristics under “Traditional Carpets” heading. Carpets colour, pattern, composition, material and other node techniques are has been examinated under “ Carpet Weaving Techniques”. Under “Economical Status” heading exporting and importing situations of the carpet, also development in Turkey and world are included. Carpets are classified according to whether patterned, manufacturing methods, material used in producing, where they have used, and quality under “Classification of the Carpet” heading. The third chapter we have examined under heading return of the contemporary carpet, textile artists are curriculum vitaes and their works included, also researched the traditional woven carpets are affect on the artists. Practices under top heading of the fourth chapter which named as “From Past To Present Day” includes my own interpret while using traditional motifs and colours.
Keywords: Dokuma Sanatı; Halıcılık