Belgesel fotoğraftan (durağan görüntüden) belgesel sinemaya geçişte gerçekliğin boyutu - Çetinkaya, Ebubekir (My University, 2007)
BELGESEL FOTOĞRAFTAN ( DURAĞAN GÖRÜNTÜDEN) BELGESEL SİNEMAYA GEÇİŞTE GERÇEKLİĞİN BOYUTU ÖZET İlkel toplumlardan itibaren var olanın cisimler üzerinde görüntülenmeye çalışılmasıyla farklı ihtiyaçlar karşılanmıştır, bu ihtiyaçların giderilmesindeki asıl amacı ise toplumsal fayda sağlamak oluşturmuştur. Bu, görsel imgelerinin masumca bir kullanımıdır. Zamanla, görüntünün insanlar üzerindeki etkisi fark edildiğinden başka amaçlarla kullanımı söz konusu olmuştur ve bunun sonucu ortaya çıkan ürüne sanat adı verilmiştir. Amaçlar değiştikçe imgelerin kullanımı artmış ve görüntü dışında yazı, ses, hareket vb. imgelere de başvurulmuştur. Artık söz konusu imgelerle oluşturulan sanat eseriyle toplumlar üzerinde bir güç elde edilmiştir. Bu çalışmamızda öncelikle gerçek, gerçeklik ve gerçekçilik kavramları açıklanarak sanatçının gerçekliğe bağlı kalışı, güç ve iktidarını kullanılırkenki amacı, etik duruşu ve sorumluluklarını anlatarak sosyal sorumluluk yönü daha ağır basan belgesel fotoğraf ve belgesel sinemayı ele aldık.

Since primitive ages different needs, generally to get social benefit, has been provided by projecting objects to some platforms. Projecting object is a clear usage of visual images. By reailizing the effects of visual images on human, images were used for different purposes in the course of time and the products which were created by these purposes is named “art”. The usage of visual images rised and people began to use writing, audio and motions by changing of needs. People was effected by works of art which were created by visual images on the history line. In this study we discussed documentary photograph and documentary cinema which social responsibilities important for by discussing the issues caring reality by artists while creating his/ her work, purposes while using his/ her power, his/ her ethical attitude and responsibilities and the terms “real”, “reality” and “realisim”.
Keywords: Fotoğrafçılık; Gerçeklik; Sinema; Sinema Filmleri, Belgesel