Enerji tüketimi ile ekonomik büyüme ilişkisi üzerine bir inceleme - AKBAŞ, MUSTAFA EMRE (My University, 2020)
Çalışmada ekonomik büyüme ve enerji tüketimi arasındaki ilişki seçilmiş yükselen piyasalara örnek ülkelerde ana akım büyüme teorileri ve ileri sürülmüş hipotezler üzerinden sınanmıştır. İki faktör arasındaki ilişkinin hangi ana akım büyüme teorisi ile örtüşeceği Konya’nın Bootstrap Granger Nedensellik test sonuçları doğrultusunda açıklanacaktır. Çalışmanın hem yatay kesitsel sonuçları hem de panel sonuçlarına göre, ekonomik büyümeden enerji tüketimine doğru anlamlı bir nedensellik olduğunu ifade eden korumacılık hipotezi doğrulanmıştır. Bu sonuçlar yükselen piyasa ekonomilerinin kendilerine özgü temel karakteristikleri ile açıklanabilir. Yükselen piyasa ülkelerinin nüfusu, dünya nüfusunun yarısından fazlasını oluşturmakta ve gelişmiş sanayi ülkelerine göre daha yüksek büyüme oranları yaratmaktadırlar. Hızla gelişen imalat sanayi, teknoloji ve yazılım gibi sektör faaliyetleri sonucu şehirleşme ve kırsalın kentleşme oranı arttıkça enerji tüketimleri de bu artışlara nedensellik oluşturabilmektedir. Hindistan örneği dışındaki ülkelerde karşılıklı bir nedensellik ilişkisi bulunamamıştır. Ampirik sonuçlar yalnızca Hindistan\"da enerji tüketiminin ekonomik büyümeye ekonomik büyümenin de enerji tüketimine neden olduğunu göstermekte ve geri besleme (bildirim) hipotezini desteklemektedir. Değişkenler arasındaki karşılıklı nedenselliğin imalat sektörü ile büyüme arasındaki doğru yönlü ilişkiden, 2030 Sürdürebilir Kalkınma Hedefleri çerçevesinde kalkınma projelerinin %74’ini enerji üzerine dayandırmayı planlamasından, enerji teknolojisi alanlarındaki inovasyon çabalarından, enerji arz kaynaklarının çeşitlendirilmesine öncelik verilmesinden kaynaklandığı söylenebilir. Bununla birlikte, Macaristan, Malezya, Çin, Türkiye, Meksika, Arjantin, Romanya ve Brezilya’da enerji tüketiminden ekonomik büyümeye doğru herhangi bir nedensellik bulunamamıştır. Bu sonuç bu ülkelerin enerji kaynakları açısından dışa bağımlı olmaları nedeniyle enerji tüketiminde meydana gelen artışların hem enerji ithalatını artırmakta hem de ekonomik büyümede dengesizlik yaratmasından kaynaklı olabilir. Bu çalışmada önemli ekonomik büyüme oranları ile dikkat çeken yükselen piyasa ekonomilerinde iktisadi büyüme için enerji tüketiminin önemi sorgulanmış ve büyümeye doğrudan etkisinin olmadığı sonucuna varılmıştır.

In this study, the relation between economic growth and energy consumption are tested based on hypothesis within mainstream growth theories in selected emerging markets.Matching mainstream growth theory, namely explaining the relation between two factors, is explained based on the results of Bootstrap Granger Causality test of Konya.According to both cross-sectional and panel results, the protectionism hypothesis claiming a significant causality in the direction of economic growth to energy consumption is confirmed.These results can be explained with their own specific fundamental characteristics of emerging market economies.The population of emerging market countries makes more than a half of the world population and they demonstrate higher growth rates than developed, industrialized countries.Along with the increasing degree of urbanization and the urbanization of rural areas as a result of fast growing sectoral activities such as manufacturing, technology and software, the energy consumption may lead to these increases. Actually, other than India case, we couldn’t find a causality relation in both direction in selected emerging countries.The empirical results shows that only in India the energy consumption leads to economic growth and vice versa, and support the feedback hypothesis.The bidirectional causality between variables may be due to a positive relationship between manufacturing and growth, planning 74% of the development projects as energy related projects within the framework of 2030 Sustainable Development Goals, innovation efforts in energy related technologies, and prioritizing diversification of energy supplies.Nonetheless, we couldn’t find any causality in the direction from energy consumption to economic growth in Hungary, Malaysia, China, Turkey, Mexico, Argentina, Romania and Brazil.This result may stem from energy dependency of these countries in terms of energy resources, which leads to an increase in energy imports and instability in economic growth when energy consumption increases.In this study, the importance of energy consumption for economic growth in emerging market economies with distinguishing rate of economic growth is analyzed, and it’s concluded that there is no direct effect of energy consumption on growth.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; İktisat; Social Sciences and Humanities; Economics; Sosyal Bilimler (SOC); Ekonomi ve İş; EKONOMİ; Social Sciences (SOC); ECONOMICS & BUSINESS; ECONOMICS; Ekonomi ve Ekonometri; Ekonomi, Ekonometri ve Finans (çeşitli); Genel Ekonomi, Ekonometri ve Finans; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Economics and Econometrics; Economics, Econometrics and Finance (miscellaneous); General Economics, Econometrics and Finance; Social Sciences & Humanities