Rekreasyonel koşuya katılan bireylerin giyilebilir teknoloji kullanımı ve egzersiz bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi - Keskin, Yusufcan (My University, 2022)
Rekreasyonel koşuya katılan bireylerin giyilebilir teknoloji kullanımı ve egzersiz bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi Öğrenci Adı: Yusufcan KESKİN Danışman Adı: Prof. Dr. Nusret RAMAZANOĞLU Beden Eğitimi ve Spor Amaç: Rekreasyonel koşulara katılan bireylerin giyilebilir teknoloji kullanımlarının egzersiz bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesidir.Rekreasyonel koşucuların giyilebilir teknoloji kullanımının egzersiz bağımlılığı ile ilişkisinin olabileceği ilişkisi bu çalışmanın çıkış noktasıdır. Gereç ve yöntem: Araştırma grubunun evreni İstanbul’un çeşitli ilçelerinde ikamet eden rekreasyonel koşu veya koşular yapan 180 erkek 80 kadın 260 gönüllü koşucudan oluşmaktadır.Koşucuların egzersiz bağımlılığı EBÖ (Egzersiz Bağımlılık Ölçeği) ile değerlendirilmiştir. Bulgular ; Çalışmaya katılanlardan 92’si’i (%38.2) koşu esnasında yalnızca akıllı saat, 58’i (%24.1) akıllı saat + akıllı telefon, 57’si (%23.7) akıllı saat + nabız bandı kullandığını ifade etmiştir. Katılımcıların egzersiz bağımlılığı ölçeğinden elde ettikleri ortalama puanlar dikkate alındığında en yüksek ortalama puanın “aşırı odaklanma ve duygu”, en düşük ortalama puanın ise “Bireysel Sosyal İhtiyaçların Ertelenmesi ve Çatışma” altboyutundan elde edildiği görülmektedir. Buna göre katılımcıların aşırı odaklanma ve duygu düzeyleri daha yüksek iken bireysel-sosyal ihtiyaçların ertelenmesi ve çatışma düzeyleri ise daha düşüktür. Ölçeğin tamamından elde edilen ortalama puan 3.42±0.42 olup bu da katılımcıların genel olarak egzersiz bağımlılığı düzeylerinin orta-iyi arasında olduğunu göstermektedir.Çalışmamızda kadınların aşırı odaklanma ve duygu, bireysel-sosyal ihtiyaçların ertelenmesi ve çatışma ve toplam egzersiz bağımlılığı düzeylerinin erkeklere göre daha yüksek, tolerans gelişimi ve tutku düzeylerinin ise daha düşük olduğu, ancak cinsiyete göre egzersiz bağımlılığı açısından anlamlı fark olmadığı (p>0.05) görüldü. Mevcut çalışmada eğitim durumuna göre tolerans gelişimi ve tutku altboyutunda anlamlı fark saptandı. Çalışmamızda kullanılan giyilebilir teknolojiye göre egzersiz bağımlılığı düzeyinde anlamlı bir fark olmadığı görüldü. Sonuç : Giyilebilir teknoloji kullanımının egzersiz bağımlılığı üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı görülse de daha fazla katılımcının dahil edildiği çalışmalarda anlamlı sonuçlar çıkacağı düşünülmektedir.

Examination of the relationship between wearable technology use and exercise addiction for individuals partıcipating ın recreational conditions Student Name: Yusufcan KESKİN Name of Supervisor: Prof.Dr.Nusret RAMAZANOGLU Department:Pyhsical Education and Sports Objective To examine the relationship between the use of wearable technology and exercise addiction of individuals participating in recreational runners. The relationship between the use of wearable technology by recreational runners and exercise addiction is the starting point of this study. Materials and methods: The universe of the research group consists of 180 male 80 female 260 volunteer runners residing in various districts of Istanbul and doing recreational jogs. Results ; Of those who participated in the study, 92 (38.2%) stated that they only use smart watches, 58 (24.1%) smart watch + smart phone, 57 (23.7%) smart watch + heart rate band. Considering the average scores obtained by the participants from the exercise addiction scale, it is seen that the highest average score was obtained from the excessive focus and emotion, and the lowest average score was obtained from the Postponement of Individual Social Needs and Conflict sub-dimension. According to this, while the participants' hyperfocus and emotion levels are higher, the delay of individual-social needs and conflict levels are lower. The mean score obtained from the entire scale is 3.42±0.42, which indicates that the overall level of exercise addiction of the participants is moderate to good. development and passion levels were lower, but there was no significant difference in terms of exercise addiction according to gender (p>0.05). In the current study, a significant difference was found in the development of tolerance and passion sub-dimensions according to educational status. It was observed that there was no significant difference in the level of exercise addiction according to the wearable technology used in our study. Conclusion : Although it is seen that the use of wearable technology does not have a significant effect on exercise addiction, it is thought that meaningful results will be obtained in studies involving more participants.
Keywords: Egzersiz Bağımlılığı; Exercise Addiction; Giyilebilir Teknoloji; Öğrenim ve öğretim; Recreational Running; Rekreasyonel Koşu; Spor; Sports; Study and teaching; Wearable Technology