Müfredat laboratuvar okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin bilgisayar tutumları ile kaygı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi - Üstündağ, Nurcan (My University, 2001)
Bu çalışmada Müfredat Laboratuvar Okullarında Görev Yapan Yöneticilerin ve Öğretmenlerin Kaygı Düzeyleri ile Bilgisayar Tutumları Arasındaki İlişki ele alınmıştır. İlişkisel tarama yaklaşımına uygun olarak düzenlenen araştırmanın örneklemini, MLO'da çalışan toplam 406 kişi oluşturmaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır: 1. Kişisel özellikler: MLO'da görev yapan eğitimci ve yöneticilerin evlerinde bilgisayar olanların oranı %52,1, evlerinde bilgisayar olmayanların oranı ise %47,9'dur ve yönetici ve öğretmenlerin bilgisayar kullanımında ki yeterlilik düzeyleri%55,0 biraz, %3,9 hiç oranlarındadır. 2. Sürekli kaygı düzeyleri: Araştırmanın örneklemini oluşturan MLO'da görev yapan yönetici ve öğretmenlerin düşük dereceli kaygı düzeyleri %46.06, orta dereceli kaygı düzeyleri %53.94; Örneklem grubunda yüksek dereceli kaygı düzeyinde bulunan bireylere rastlanmamıştır. 3. Bilgisayar tutum düzeyleri: MLO'da görev yapan öğretmen ve yöneticilerin ölçeklerden aldıkları puanlar incelendiğinde, genel bilgisayar tutumları ölçek ortalamasının üstünde, bilgisayara ilgi duyma düzeyleri alt ölçek ortalamasının üstünde, bilgisayar kaygısı düzeyleri alt ölçek ortalamasının üstünde, bilgisayar kullanma düzeyleri alt ölçek ortalamasının üstündedir. 4. Bilgisayar tutumlarının kişisel özelliklere göre farklılaşma durumu: 4.1. Bilgisayar Tutumları: MLO'da görev yapan yönetici ve öğretmenlerin bilgisayar tutumları; okul türüne, görevlerine, branşlarına, cinsiyetlerine, yaşlarına, meslekteki kıdemlerine, mezun oldukları kurumlara, bilgisayar kurslarına katılma sıklıklarına göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. 4.2. Bilgisayara İlgi Duyma Alt Boyutu: MLO'da görev yapan öğretmen ve yöneticilerin bilgisayara ilgi duyma tutumları; okul türüne, branşlarına, cinsiyetlerine, yaşlarına, meslekteki kıdem durumlarına, mezun oldukları kurumlara, bilgisayar kurslarına katılma sıklığına göre anlamlı bir şekilde farklılaşmamaktadır. 4.3. Bilgisayar Kaygısı Alt Boyutu: MLO'da görev yapan yöneticilerin ve öğretmenlerin bilgisayar kaygısına yönelik tutumları okul türüne, görevlerine, branşlarına, cinsiyetlerine, yaşlarına, meslekteki kıdem durumlarına, mezun oldukları kurumlara, bilgisayar kurslarına katılma sıklığına göre anlamlı bir şekilde farklılaşmamaktadır. 4.4. Bilgisayar Kullanma Alt Boyutu: MLO'da görev yapan görev yapan yöneticilerin bilgisayar kullanmaya yönelik tutumlarıyla, öğretmenlerin bilgisayar kullanmaya yönelik tutumları okul türüne, görevlerine, branşlarına, cinsiyetlerine, yaşlarına, meslekteki kıdemlerine, mezun oldukları kurumlara, evde bilgisayar olup olmamasına, bilgisayar kurslarına katılma sıklığına göre bir farklılık göstermemektedir. 5. Bilgisayar tutum alt boyutları arasındaki ilişkiler: MLO'da görev yapan yönetici ve öğretmenlerin genel bilgisayar tutumları ile bilgisayara ilgi duyma düzeyleri arasında .01, genel bilgisayar tutumları ile bilgisayar kaygı düzeyleri arasında .01, genel bilgisayar tutumları ile bilgisayar kullanma düzeyleri arasında .01, bilgisayar kullanma düzeyleri ile bilgisayar kaygı düzeyleri arasında .01 anlamlılık düzeyinde ilişki bulunmaktadır. 6. Bilgisayar tutum alt boyutları ile sürekli kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiler: MLO' da görev yapan yönetici ve öğretmenlerin genel bilgisayar tutumları ile sürekli kaygı düzeyleri arasında, bilgisayar kaygı düzeyleri ile sürekli kaygı düzeyleri arasında, bilgisayar kullanma düzeyleri ile sürekli kaygı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkinin varlığından söz edilemez (p>,05).

The subject of the study is The relation between the anxiety levels and the computer attitudes of the principals and the teachers who work in Curriculum Laboratory Schools. The sample group consisted of 406 principals and teachers who work in CLSs in İstanbul. Following are the findings resulted from this study: 1. The Characteristic Properties: The ratio of the principals and the teachers of CLS' who have computers in their houses is 52,1%. The sufficiency levels of the samplle group in using computer are: Little 55,0%; None 3,9%. 2. The Trait Anxiety Levels: 46.06% of the whole group scored low in trait anxiety scale while 53.94% of the whole group determined as highly anxious according to the scores obtained from the trait anxiety scale. 3. The Computer Attitude Levels: The computer attitudes of the principals and the teachers in CLS' seems to be above average of general computer attitude scale. 4. The Findings About The Computer Attitudes Of The Sample Group According To Their Personal Characteristics: 4.1. The Computer Attitude: The computer attitudes of the sample group do not differ so much according to their school types, duties, branches, genders, ages, professional experiences, graduated institutions, attending to computer courses. 4.2. The Inferior Facts Of Computer Interest: The computer interest attitudes of the sample group do not differ significantly according to school levels they work in, branches, genders, ages, professional experiences, graduated institutions, attending to computer courses. 4.3. The Inferior Facts Of Computer Anxiety : The computer anxiety attitudes of the sample group do not differ significantly according to school levels they work, duties, branches, genders, ages, Professional experiences, graduated institutions, attending to computer courses. 4.4. The Inferior Facts Of Using Computer: The attitudes of the sample group do not differ significantly according to school levels they work, duties, branches, genders, ages, professional experience, graduated institutions, having computer in houses, attending computer courses. 5. The Relationships Among The Computer Attitude Subscales: The significance levels of the relationships are as follow: Between the general computer attitudes and the computer interest levels it is .01; between the general computer attitudes and the computer anxiety levels it is .01; between the general computer attitudes and the computer using levels it is .01; between the computer anxiety and the computer using levels it is .01. 6. The Relations Between The Computer Attitudes Subscales And The Trait Anxiety : There are no significant relationships between the general attitude scores and trait anxiety levels, between the computer anxiety subscale and trait anxiety, between the using computers subscale and trait anxiety levels of the principals and the teachers in CLS' (p>,05).
Keywords: Bilgisayar Eğitimde; Öğretmenler