Yeni̇ taşinabi̇li̇r gyrospun yoluyla yara i̇yi̇leşmesi̇ i̇çi̇n pi̇ezoelektri̇k/ mür nanofi̇ber i̇skeleleri̇ni̇n bi̇yo-kompozi̇t i̇malati - Alenezi, Enfal Eser (My University, 2025)
Amaç: Polimerik tek eksenli nanofıberler, özellikle yara yönetimi gibi işlevsel senaryolardaki sayısız uygulamaları nedeniyle önem kazanmaktadır. Bu çalışma, polimerik nanofiberlerin üretimi için özel amaçlı bir kap ve cihazı başarıyla geliştirmiş ve inşa etmiştir. Mür özü ile kapsüllenmiş piezoelektrik poli(vinilideneflorür-trifloroetilen) kopolimer (PVDF-TrFE) nanoliflerden kompozit iskelelerin üretimi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Gyrospun nanofiberler, kompozit malzemelerin özelliklerini değerlendirmek için SEM, EDX, FTIR, XRD ve TGA kullanılarak karakterize edilmiştir. Çalışmada ayrıca mür özütünün nanoliflerden salınım profili incelenerek sürekli ilaç salınımı için potansiyeli ortaya çıkarılmıştır. Kompozitin antimikrobiyal özellikleri çeşitli patojenik mikroplara karşı disk difüzyon yöntemi kullanılarak değerlendirilmiş ve etkinliği gösterilmiştir. Bulgular: %18'lik (w/ v) PVDF-TrFE konsantrasyonunun %20 ve %25'e kıyasla en iyi fiber iskeleleri ürettiği ve ortalama fiber çapının 411 nm olduğu bulunmuştur. Mür özütü değişen miktarlarda (%10, %15 ve %20) eklenmiş ve en iyi ortalama fiber çapı 436 nm ölçülerek %10 olarak belirlenmiştir. Sonuçlar, kompozit nanofiberlerin tek tip, boncuksuz ve mür olmadan hizalanmış olduğunu göstermiştir. Çalışmada 72 saat boyunca %79,66 oranında kümülatif mür salınımı gözlemlenmiştir. Salım profili, ilk altı saat içinde %46,85'lik bir ilk salım patlaması ve ardından sürekli bir salım fazı göstermiştir. Kapsülleme verimliliği %89,8, ilaç yükleme verimliliği ise %30 olmuştur. Antibakteriyel aktivite %20 mür ekstraktında zirve yapmıştır. S. mutans mür ekstraktına karşı en hassas patojen olmuştur. Sonuç: PVDF-TrFE' nin piezoelektrik etkisi ve mürün önemli antibakteriyel aktivitesi nedeniyle, hazırlanan biyohibrit nanolifler doku mühendisliği ve yara iyileştirme uygulamalarına yönelik yeni yollar açacaktır.

Objective: Polymeric monoaxial nanofibers are gaining prominence due to their numerous applications, particularly in functional scenarios such as wound management. The study successfully developed and built a special-purpose vessel and device for fabricating polymeric nanofibers. Fabrication of composite scaffolds from piezoelectric poly(vinylidenefluoridetrifluoroethylene) copolymer (PVDF-TrFE) nanofibers encapsulated with myrrh extract was investigated. Materials and Methods: The gyrospun nanofibers were characterized using SEM, EDX, FTIR, XRD, and TGA to assess the properties of the composite materials. The study also investigated the release profile of myrrh extract from the nanofibers, demonstrating its potential for sustained drug delivery. The composite's antimicrobial properties were evaluated using the disc diffusion method against various pathogenic microbes, showcasing their effectiveness. Results: It was found that an 18% (w/ v) PVDF-TrFE concentration produces the best fiber scaffolds compared to 20% and 25%, resulting in an average fiber diameter of 411 nm. Myrrh extract was added in varying amounts (10%, 15%, and 20%), with the best average fiber diameter identified at 10%, measuring 436 nm. The results indicated that the composite nanofibers were uniform, bead-free, and aligned without myrrh. The study observed a cumulative release of 79.66% myrrh over 72 hours. The release profile showed an initial burst release of 46.85% within the first six hours, followed by a sustained release phase. Encapsulation efficiency was 89.8%, with a drug loading efficiency of 30%. Antibacterial activity peaked at 20% myrrh extract. S. mutans was the most sensitive pathogen to myrrh extract. Conclusions: Due to the piezoelectric effect of PVDF-TrFE and the significant antibacterial activity of myrrh, the prepared biohybrid nanofibers will open new avenues toward tissue engineering and wound healing applications.
Fabrication of bio-composite of piezoelectric/ myrrh nanofiber scaffolds for wound healing via novel portable gyrospun
Keywords: Farmasötik teknoloji; gyrospun; gyrospun PVDF-TrFE; mür; myrrh; nanofiber; Pharmaceutical technology; PVDF-TrF; wound healing; yara iyileşmesi