Yenilenebilir enerji projelerinin finansmanında bankacılık sektörünün rolü ve Türkiye uygulamaları - Varlık, İpek Günüşen (My University, 2015)
YENİLENEBİLİR ENERJİ PROJELERİNİN FİNANSMANINDA BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN ROLÜ VE TÜRKİYE UYGULAMALARI Türkiye’nin arz güvenligini güçlendiren, şeffaf ve etkin işleyen entegre bir piyasa oluşturma ihtiyacı ve hedefi vardır. Enerji kaynaklarında dışa bağımlılığı ve karbon kökenli kaynakların kullanımını azaltmak ise ancak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yürürlüğe koymakla mümkündür. Türkiye’nin yenilenebilir enerji potansiyeline bağlı olarak yasal mevzuat ve teşvik modelleri ile desteklenen politikalar, ülkenin elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını arttırmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda enerji arz güvenliğini yükseltme, enerji kaynaklarını çeşitlendirme, yerli kaynakların kullanımını optimize etme, enerji verimliliğini destekleme ve Avrupa Birliği müktesebatı kapsamında uyum sağlama konularına öncelik verilmelidir. Dünya’da Yenilenebilir enerji projelerinin finansmanında, finansör kurumun borçlanma imkanları, ülkenin kredi notu, yatırımcının kredibilitesi ve yatırımın fizibilitesinin yanı sıra uygulanan politikalar ve teşvik mekanizmaları da büyük önem arz etmektedir. Projelerinin yaşam döngüsünün orta vadede ekonomik olmasına karşın, bu yatırımların sermaye maliyetlerinin işletme maliyetlerine oranının başlangıçta yüksek seyretmesi, elektrik satış gelirleri ve borç servis yükümlülükleri arasında dengesizlik bulunması, uzun vadeli finansman sağlanmasını zorunlu hale getirmektedir. Gelişmiş Ülkelerde, entegre finansman ve teşvik modellerinin uygulanması, Uzun vadeli Hükümet destekli programlar ile özel fonların varlığı, yatırımlar için gerekli olan finansmanın sağlanmasını mümkün kılmaktadır. Bugün Türkiye’de yenilenebilir enerjinin karşı karşıya bulunduğu başlıca sorunlar, alım tarifelerinin yetersizliği, mevcut şebeke bağlantılarının uygun olmaması, depolama ve trafoya aktarımda zorluklar, jeotermal arama çalışmalarının yüksek maliyeti, araştırma ve geliştirme fonlarının ve teknolojilerinin yetersizliği ve yatırımcıların sürdürülebilir finansman sağlamadaki kısıtlarıdır. Türkiye’de mevcut yasal düzenlemeler, mevzuat ve uygulanan teşvik mekanizmalarının revize edilmesi ve birlikte bankacılık sektörünün rolünün etkinleştirilmesi sonucu yenilenebilir enerji potansiyelinin, yerli ve sürdürülebilir üretime dönüşmesi mümkündür. Yenilenebilir enerji, enerji finansmanı, bankacılık sektörünün rolü

THE ROLE OF THE BANKING SECTOR IN FINANCING RENEWABLE ENERGY PROJECTS AND IMPLEMENTATION OF TURKEY Strengthening Turkey's supply security, the need to establish an integrated and efficient market functioning and transparent are the target. Is to reduce the use of dependence on foreign sources of energy sources and carbon origin is only possible to enforce the use of renewable energy sources. Depending on Turkey's renewable energy, potential policies supported by legislation and promoting models of electricity production in the country aims to increase the share of renewable energy sources. In this context, improving the security of energy supply, diversification of energy resources, to optimize the use of domestic resources, promote energy efficiency and adaptation issues should be given priority under the European Union legislation. Financing of renewable energy projects in the world, funding agencies borrowing facilities, the country's credit rating, investors as well as the credibility and feasibility of the implementation of investment policies and incentive mechanisms are also of great importance. Although the economy in the medium term of the life cycle of the project, remain high in the beginning of the ratio of operating costs, and capital costs of these investments, the sale of electricity exist imbalance between revenues and debt service obligations, making it necessary for long-term funding. In developed countries, the implementation of integrated models of funding and incentives, long-term presence of special funds with government-funded programs, makes it possible to provide the necessary financing for RE Investments. Today the main problems facing the renewable energy in Turkey, lack of uptake rates, weakness of current network connections, difficulties in transport storage and transformation of energy, the high cost of geothermal exploration activities, the lack of research and development funds and technology are constraints in providing sustainable financing of investors. The revision of current legal regulations and implementation of incentive mechanisms combined with activating the role of banking sector in Turkey will enable the result of renewable energy potential, and can be turned into a sustainable domestic production. Renewable energy, energy financing, the role of the banking sector
Keywords: Bankacılık sektörünün rolü; Bankalar ve bankacılık; Enerji finansmanı; Enerji kaynakları; Enerji politikası; Finans; Türkiye; Yenilenebilir enerji