Safra kanalı bağlama yöntemi ile karaciğer hasarı oluşturulan sıçanlarda Petroselinum Crispum (Maydanoz) ekstresinin olası koruyucu etkilerinin incelenmesi - Ede, Seren (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmada, maydanoz (MYZ) ekstresinin (Petroselinum Crispum) safra kanalı bağlama (SKB) modeli ile sıçanlarda meydana gelen oksidatif karaciğer hasarına karşı olası koruyucu etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Spraque Dawley sıçanlar kontrol, SKB ve MYZ ile tedavi edilen SKB olarak üçe ayrılmıştır. Safra kanalı bağlama işlemi sonrası 28 gün boyunca sıçanlara maydanoz ekstresi 2 g/ kg (0,5 ml) veya veya serum fizyolojik (SF) oral uygulanmıştır. Deney sonunda sıçanlar dekapite edilerek serum ve doku örnekleri alınmıştır. Serumda aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), bilirubin, dokularda ise kemilüminesans, süperoksit dismutaz, katalaz ve glutatyon enzimleri, malondialdehit, miyeloperoksidaz, Na+/ K+-ATPaz, 8-OHdG, kaspaz-3, TGF-β, hidroksiprolin, TNF-α ve IL-1β seviyeleri ölçülmüştür. Dokular histopatolojik olarak değerlendirilmiştir. Maydanozun antioksidan aktivite tayini de yapılmıştır.Bulgular: Serum fizyoloji ile tedavi edilen SKB grubunun ALT, AST, bilirubin, ve dokudaki oksidan hasar parametreleri kontrol grubuna göre artarken, antioksidan seviyeleri hasara bağlı olarak düşmüştür. Maydanoz ile tedavi ile grupta bu parametreler tersine çevrilmiştir. Histolojik sonuçlar biyokimyasal sonuçları desteklemiştir. Antioksidan aktivite ölçümleri sonucunda maydanozun antioksidan özelliğinin askorbik asit, BHT ve troloksa göre daha az olduğu bulunmuştur.Sonuç: Bu çalışma maydanoz bitkisinin, karaciğer safra tıkanıklığına bağlı fibroz ve oksidatif hasardan korumada potansiyel bir terapötik olabileceğini düşündürmektedir. Bu konuda daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Aim: In this study, it was aimed to determine the possible protective effect of parsley (Petroselinum Crispum; PC) extract against bile duct (BDL) ligation induced oxidative liver damage in rats.Materials and methods: Spraque Dawley rats were divided into control, BDL, and PC-treated BDL groups. The rats were orally administered PC extract 2g/ kg (0,5 ml) or saline for 28 days after bile duct ligation. At the end of the experiment, the rats were decapitated and serum and tissue samples were taken. In serum samplesaspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), bilirubin, and in tissue samples chemiluminesce, superoxide dismutase, catalase, glutathione, malondialdehyde, myeloperoxidase, Na+/ K+-ATPaz, 8-OHdG, caspase-3, TGF- β, hydroxyproline, TNF-α and IL-1β levels were measured. Furthermore, tissues were evaluated histopathologically. The antioxidant activity of PC extract has also been determined.Results: While ALT, AST, bilirubin and tissue oxidant damage parameters of the BDL group treated with saline increased compared to the control group, antioxidant levels decreased due to the damage. These parameters were reversed in the group treated with PC extract. Histological results supported the biochemical results. As a result of the antioxidant activity measurements, it was found that the antioxidant property of parsley is less than ascorbic acid, BHT and trolox.Conclusion: This study suggests that parsley may be a potential therapeutic in protecting the liver from fibrosis and oxidative damage due to bile duct obstruction. Further studies are needed on this subject.
Keywords: Cholestasis; Farmakoloji; fibrosis; fibroz; Health; Karaciğer; Karaciğer hastalıkları; kolestaz; Kolestazis; Liver diseases; maydanoz Liver; oksidan hasar; oxidant damage; parsley; Pharmacology; Sağlık