Sergio Leone Sinemasında Amerika'nın tasviri - Talibov, Orkhan (My University, 2019)
Romalı İtalyan yönetmen Sergio Leone sadece yedi uzun metraj sinema filmi çekmesine rağmen sinema tarihinin büyük ustaları arasına girmeyi başaran bir sinemacıdır. Sinema hayatına Roma’da başlayan yönetmen çekim teknikleri ve anlatı diliyle klasik westernlerin alışılmış yapısının dışına çıkabilmiş ve Spaghetti Western türüyle özdeşleştirilmiştir. İlk westerni A Fistfull of Dollars (Bir Avuç Dolar, 1964) filmiyle western türünde filmler çekerek adını duyurmuştur. 1965 ve 1966 yıllarında For A Few Dollars More (Birkaç Dolar İçin), The Good, The Bad and The Ugly (İyi, Kötü ve Çirkin) filmleriyle western türüne devam etmiş ve Dolar Üçlemesi olarak bilinen ilk üç westernini tamamlamıştır. Dolar Üçlemesi içerdiği şiddet sahnelerinin yanı sıra yönetmenin çekim teknikleri ve oluşturduğu karakter yapılarıyla klasik Hollywood westernlerinden ayrılmakta ve seyirciye çok farklı bir Batı göstermektedir. Yönetmenin Dolar Üçlemesi’nden sonra yaptığı üç filmi de Bir Zamanlar Üçlemesi olarak bilinmekte olup ; Once Upon a Time in the West (Bir zamanlar Batıda, 1968), Duck,You Sucker..Once Upon a Time Revolution (Yabandan Gelen Adam veya Bir Zamanlar Devrim, 1971) ve Once Upon a Time in America (Bir Zamanlar Amerika’da, 1984) Leone’nin ikinci üçlemesini oluşturmaktadır. Bu çalışmada amaçlanan; Sergio Leone sinemasının Dolar Üçlemesi’nde en eski tür filmi örneği olan klasik western sinemasının malzemelerini Auteur yönetmen olarak nasıl kullandığını, Hollywood westernlerindeki yaratılmış mitleri üç filminde hikâye kurgusu, karakter yapısı ve teknik unsurlarla nasıl yıktığını ve bu değişiklikleri yaparak Amerika’yı klasik westernlerin gösterdiğinden nasıl farklı tasvir ettiğini tespit etmektir.

İtalian film director Sergio Leone despite creating only seven full length movies succeeded in getting his name among masters of cinematography. Starting his career in Rome he could get out of classic westerns’ patterns by using his filming techniques and narrative style and achieved to be identical with Spaghetti Westerns. He made a name by first his Spaghetti western A Fistfull Of Dollars (1964) . Afterwards Leone did not change genre and filmed For A Few Dollars More (1965) and The Good, The Bad and The Ugly (1966) which is know as Dollar Trilogy. With Leone’s filming techniques, character structures and context consisted of high level of violence Leone’s Dollars Trilogy resulted in huge difference from classic Hollywood Westerns and captured far different image of costomory West. Sergio Leone made more three films after Dollar Trilogy , Once Upon A Time İn West (1968), Once Open A Time Revolution (1971) and Once Upon A Time İn America which also know as Once Upon A Time Trilogy. This work aims to explain how Sergio Leone used material of classic western,the oldest genre film in The Dollar Trilogy as an Auteur Director by demolishing the myths created in Hollywood Westerns and how the changed story fiction, character structure and technical elements depict America in his trilogy
Keywords: Dolar Üçlemesi; Hollywood; Motion pictures; Sergio Leone; Sinema; Spaghetti Western; Spaghetti Western Sergio Leone; Vahşi Batı; Western