De l’aide au developpement a la cooperation internationale : changements structurels en afrique francophone subsaharienne par l’emergence de nouveaux partenaires - Fosso Penka, Eric Joel (My University, 2025)
Kendi hedefleri ve ortak zorlukları peşinde, devletler ve diğer varlıklar çok çeşitli etkileşimlerde bulunurlar. Uluslararası işbirliği, insani yardım, barış inşası ve kalkınma işbirliği gibi birçok yönü içerir; ikincisi, gelişmekte olan ülkelerin siyasi, sosyal ve ekonomik koşullarını iyileştirmelerine yardımcı olmak için uygulanan mekanizmaları ifade eder; mali yardım ve bu durumda resmi kalkınma yardımı, merkezi unsurlardır. 1960'ların başı, dünyadaki birçok bölgenin uluslararası egemenlik kazanmasını sağlayan yaygın bağımsızlık hareketleriyle işaretlendi. Sömürgeleştirme, sömürgeci güçler ile Afrika'daki sömürgeleştirilmişler arasında yakın bir bağ oluşturduğundan, bağımsızlıktan sonra bir kopuş gözlemlendi; bu kopuşun yoğunluğu, sömürgeciliğin sonlandırılması türüne göre değişti. Sömürgeciliğin sonlandırılmasından bu yana, Fransa ve Batı daha genel olarak, Fransızca konuşan Sahra Altı Afrika ülkelerinin ana ortakları olarak kabul edildi ve birçok alanda tekel sahibi oldu. Ancak, 2000'lerin başı, özellikle Çin'in Afrika'daki genişlemesi sayesinde, Sahra Altı Afrika ülkeleri ile Batı arasındaki işbirliğinde belirleyici bir dönüm noktası oldu. Fransızca konuşan Sahra Altı Afrika ülkeleri, stratejik minerallerin varlığı ve temsil ettikleri diplomatik nüfuz sayesinde sundukları sayısız fırsat nedeniyle giderek daha fazla ilgi görüyor. Dahası, dünyanın jeopolitik olarak yeniden şekillenmesi ve yeni ittifakların yaratılması nedeniyle, bazı ülkeler yeni aktörlerle yeni ilişkiler kurmaya daha meyilli görünüyor. Başka bir olgu da, Fransızca konuşan bazı Afrika ülkeleri ile geleneksel ortakları arasındaki ilişkileri sarsacak: Yeni bir liderlik tarafından yönlendirilen Sahel Devletleri İttifakı konfederasyonunun kurulması. Bu çalışma, AES ülkeleri içindeki uluslararası iş birliğinde gözlemlenen değişiklikleri analiz etmeyi ve bu değişikliklerin nedenlerini ve sonuçlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, bu iş birliğinde ortaya çıkan aktörleri ve bunların gelişinin sözde geleneksel ortaklarla iş birliğine olan etkisini vurgulamayı amaçlamaktadır.

In pursuit of their own objectives and common challenges, states and other entities are engaged in a wide range of interactions. International cooperation includes many aspects such as humanitarian aid, peace promotion and development cooperation, the latter referring to the mechanisms implemented to help developing countries improve their political, social and economic situation ; financial aid, and in this case official development assistance, are the central elements. The early 1960s were marked by vast independence movements, which gave many territories around the world access to international sovereignty. As colonisation had created a close link between the colonial powers and the colonised in Africa, a break was observed after independence, the intensity of this break varying according to the type of decolonisation. Since decolonisation, France and the West in general have been considered the main partners of French-speaking sub-Saharan African countries and have exercised a monopoly in many areas. However, the early 2000s marked a decisive turning point in cooperation between the countries of sub-Saharan Africa and the West, thanks in particular to China's expansion in Africa. Increasingly, the countries of French-speaking sub-Saharan Africa are attracting a great deal of attention because of the many opportunities they offer, thanks to the presence of strategic minerals and the diplomatic weight they represent. What's more, with the geopolitical reshaping of the world and the creation of new alliances, some countries seem more inclined to forge new relationships with new players. Another phenomenon will also upset the course of relations between certain French-speaking African countries and their traditional partners, with the creation of the Alliance of Sahel States confederation under the impetus of a new leadership at the head of states. The aim of this work is to analyse the changes observed in international cooperation within the countries of the AES and to study the causes and consequences of these changes. It also aims to highlight the emerging players in this cooperation and the impact of their arrival on cooperation with the so-called traditional partners.
Keywords: çok kutuplu dünya International cooperation; Humanitarian assistance; International cooperation; İnsani yardım; multipolar world; ortaklık; partnership; Uluslararası işbirliği