İlkokul ve Ortaokul Öğrencilerinin Yazma Eğilimlerinin İncelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Türkçe öğretim programının temel amacı öğrencilerin iyi birer yazar olması ve kendilerini yazılı olarak doğrubir şekilde ifade edebilmesidir. Programın bu amacı doğrultusunda öğretmenlerin öğrencilere yazma bilinciniaşılaması, onları iyi birer yazar olarak yetiştirmesi gerekmektedir. Ayrıca programın bir diğer amacıöğrencilerin yazmaya yönelik olumlu duygu ve davranış geliştirmesini de sağlamaktır. Bu bağlamda çalışmanınamacı, ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin yazma eğilimi algılarını cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenlerine göreincelemektir. Tarama modelinde desenlenen araştırma, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Muğla il merkezininfarklı semtlerinde bulunan sosyoekonomik düzeyi birbirine yakın olan ilkokullar ve ortaokullar arasındantoplam 4 köy okulunda gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 2., 3., 4., 5., 6., 7., ve 8. sınıflarda öğrenim görentoplam 294 öğrenci katılmıştır. Veri toplama aracı olarak “Yazma Eğilimi Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilenverilerinin analizinde bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) yararlanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, tüm sınıf düzeyindeki öğrencilerin yazma eğilimlerinin genel olarakortalamanın üzerinde olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre yazmaeğilimlerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır.

The main purpose of the Turkish curriculum is for students to be good writers and to express themselves_x000D_ correctly in writing. In line with this purpose of the program, teachers should instill the awareness of writing in_x000D_ students and raise them as good writers. In addition, another aim of the program is to enable students to develop_x000D_ positive feelings and behaviors for writing. It is also to enable students to develop positive feelings and_x000D_ behaviors for writing. In this context study is to examine the perceptions of primary and secondary school_x000D_ students' writing disposition according to gender and grade level variables. The study, which was designed in_x000D_ the screening model, was carried out in a total of 4 village schools among the primary and secondary schools_x000D_ whose socioeconomic level is close to each other in different districts of Muğla city center in the 2016-2017_x000D_ academic year. A total of 294 students attending from 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th, 7th and 8th grades participated in_x000D_ the study. “Writing Tendency Scale” was used as a data collection tool. Independent groups t-test and one-way_x000D_ analysis of variance (ANOVA) were used in the analysis of the data obtained. According to the results obtained_x000D_ from the research; it was found that writing tendencies of students at all grade levels were generally above_x000D_ average. In addition, female students were found to have higher tendency to write than male students.
Examination of Writing Tendencies of Primary and Secondary School Students