Diz osteoartritli hastalarda kuadriseps ve hamstring kaslarına uygulanan kinezyolojik bantlamanın alt ekstremite fonksiyonları üzerine etkileri - Aydoğdu, Onur (My University, 2013)
Anahtar Sözcükler: Kinezyolojik bantlama, diz osteoartriti, kuadriseps femoris, hamstring, fonksiyonellik ÖZET En yaygın görülen kas iskelet sistemi hastalıklarından birisi olan osteoartrit (OA), sinoviyal eklemlerdeki kıkırdak yapının ilerlemiş derecede dejenerasyonuyla karakterize bir durumdur. Çalışmamızda kuadriseps ve hamstring kasları üzerine yapacağımız bantlamanın diz OA’li hastalardaki ağrı, eklem hareket açıklığı, kas gücü, denge, fonksiyonellik ve düşme korkusu üzerine olan etkilerini incelemeyi amaçladık. Çalışmamıza, Temmuz 2012 – Kasım 2012 tarihleri arasında Özel Meditepe ve Özel Kardelen Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Üniteleri’ne başvuran American College of Rheumatology (ACR) kriterlerine göre diz osteoartriti tanısı alan, araştırmaya katılma kriterlerini taşıyan 54 gönüllü hasta alınmıştır. Hastalar geliş sıralarına göre yapılan randomizasyonla 2 gruba ayrılmıştır. Hastaların ağrı seviyeleri, eklem hareket açıklıkları, efüzyon düzeyleri, kas kuvvetleri, fonksiyonel durumları, düşme korkusu seviyeleri ve statik dengeleri değerlendirilmiştir. Her iki tedavi grubunda da tedavi öncesine kıyasla tedavi sonrasındaki eklem hareket açıklığında, kas kuvveti değerlerinde, denge düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı artışlar meydana geldiği, ağrı seviyesinde ve efüzyon miktarında ise anlamlı azalmalar tespit edildiği görülmüştür (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda ise istatistiksel olarak farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Hastaların fonksiyonel durumları ve düşme korkusu düzeyleri incelendiğinde, her iki tedavi grubunda da tedavi öncesine kıyasla tedavi sonrası değerlerde istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler olduğu kaydedilmiştir (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda ise istatistiksel olarak bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Çalışmamızın sonuçlarına göre, kombine fizyoterapi programına ek olarak kuadriseps ve hamstring kaslarına uygulanan kinezyolojik bantlamanın hareket açıklığı, kas kuvveti, denge ve ağrı seviyesi, düşme korkusu ve fonksiyonellik üzerine ek bir katkısı olmadığı saptanmıştır.

The Effects of Kinesio Taping Applied on Quadriceps and Hamstring Muscles on Functions of Lower Extremity in Patients with Knee Osteoarthritis. Marmara University, Institute of Health Science, Master of Science Thesis in Physical Therapy and Rehabilitation, Istanbul, 2013. One of the most common musculoskeletal diseases, osteoarthritis (OA) is characterized by the progressive loss of articular cartilage in synovial joints. The aim of our study is to determine the effects of kinesio taping applied on quadriceps and hamstring muscles on pain, range of motion, muscle strength, postural balance, functionality, fear of falling in patients with knee osteoarthritis. 54 patients who consult to Private Meditepe and Private Kardelen Medical Center, Physical Therapy and Rehabilitation Unit between the dates of July-November in 2012 with knee osteoarthritis according to American College of Rheumatology (ACR) criteria included in the study. Pain level, range of motion, effusion, muscle strength, functionality, fear of falling, postural balance were assessed. There were statistically significant improvements in values of range of motion, muscle strength, postural balance, pain level and effusion after the treatment compared to pre-treatment in both treatment groups (p<0,05). In a comparison between two groups, there was no significant difference with these parameters (p>0,05). When analyzing the functionality and fear of falling, there were statistically significant improvements in values of these parameters after the treatment compared to pre-treatment in both treatment groups (p<0,05). According to the results of the study, kinesio taping applying on quadriceps and hamstring muscles in addition to combined physiotherapy programme has no effect on range of motion, muscle strength, postural balance, pain level, fear of falling and functionality. Key words: Kinesio taping, knee osteoarthritis, quadriceps muscle, hamstring muscle,functionality
Keywords: Diz Ağrıları; Fizyoterapi