Lean, agile, resilient and green supply chain management (LARG SCM) - Çeke, Hasan (My University, 2022)
Dört temel paradigma (Yalın, Çevik, Esnek, Yeşil) tedarik zincirinin performansını düzenler. Yalın yaklaşımı esas olarak israf azaltma ve maliyet küçültme hususları üzerine odaklanır. Çevik, bu paradigma ise esneklik ile ilgilidir. Aslında çeviklik denilen paradigma, çabuk değişen pazar koşullarına hızlı bir şekilde tedarik zincirinin yanıt verebilme yeteneğidir. Esnek (dayanıklı) yaklaşım, beklenmeyen duraksamalar ile ilgilenir. Yani, sistemlerin bir duraksama deneyimledikten sonra, bir önceki durumuna veya yeni, daha arzulanan bir duruma dönebilme yetenekleri ile uğraşır. Son ama aynı derecede önemli olarak, Yeşil paradigma, imalatın bütün safhalarını değerlendirerek ekolojik verimliliği arttırmak hakkındadır. Günümüzde ticaretin ve buna bağlı olarak üretim hacminin artmasıyla birlikte tedarik zincirleri önemini artarak korumaktadır. Bundan ötürü, tedarik zinciri yönetimi kavramı da farklı yaklaşımların içerisine dahil olarak kapsamı genişlemektedir. Yalın, çevik, esnek ve yeşil tedarik zinciri yönetimi, bu paradigmaların arasındaki karşılıklı ilişkilerle ilgilenir. Bu anlayışın çok önemli olduğuna inanılmaktadır. Bunun nedeni, bu yaklaşımların imalat sektöründeki tedarik zincirinin tüm işlevsel alanlarında uyumlu olması gerektiğidir. Bu başarı, imalatçı firmalar için rekabetçi ve sürdürülebilir bir ortam için önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu çalışma ile bu yaklaşımların Türkiye'deki bir imalat firmasına uygulanabilirliği test edilmiştir. Seçilen firmaya özgü bir şekilde Analitik Ağ Süreci uygulanmıştır. Bunun yanı sıra, öncelik tablosunu elde etmek için bir uzmandan veriler toplanmıştır. Bu nedenle dört alternatif proje belirlenmiştir. Ayrıca, bu yaklaşımların bu projelere entegre edilip edilemeyeceğini göstermek için yalın, çevik, esnek ve yeşil uygulamalar sağlanmıştır. Bileşenleri buna göre önceliklendirip, tedarik zincirinin performansının artıp artmadığı konusunda derinlemesine bir anlayışa sahip olunmuştur.

Four basic paradigms (Lean, Agile, Flexible, and Green) regulate the performance of the supply chain. The lean approach mainly focuses on waste reduction and cost reduction considerations. Agile, on the other hand, is about flexibility. This paradigm is about In fact, the paradigm called agile refers to the ability of the supply chain to respond quickly to rapidly changing market conditions. The resilience approach deals with unexpected pauses. That is, it deals with the ability of systems to return to a previous state or a new, more desirable state after experiencing a pause. Last but not least, the green paradigm is about increasing ecological efficiency by evaluating all aspects of manufacturing. Today, with the increase in trade and, accordingly, production volume, supply chains maintain their importance increasingly. Therefore, the concept of supply chain management expands its scope by including different approaches. Lean, agile, resilient and green supply chain management deals with the interrelationships between these paradigms. This understanding is believed to be very important. This is because these approaches must be compatible across all functional areas of the supply chain in the manufacturing sector. This success will make an important contribution to a competitive and sustainable environment for manufacturing companies. In this study, the applicability of these approaches to a manufacturing company in Turkey has been tested. The Analytical Network Process has been applied in a way specific to the selected company. In addition, data was collected from an expert to obtain the priority table. For this reason, four alternative projects were determined. In addition, lean, agile, flexible, and green practices are provided to demonstrate whether these approaches can be integrated into these projects. By prioritizing the components accordingly, an in-depth understanding was gained of whether the performance of the supply chain was improving or not.
Keywords: AGILE; ANALİTİK AĞ SÜRECİ LEAN; ANP; ÇEVİK; Endüstri mühendisliği; ESNEK; GREEN; Industrial engineering; RESILIENT; SCM; TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ; YALIN; YEŞİL