Açık hava etkinliklerinin dijital bağımlılık düzeyine etkisinin incelenmesi - Sözbilir, Ahmet (My University, 2019)
Teknolojik imkânların artması insan yaşamında birçok yeniliğe kapı aralamaktadır. Geçmişe göre işlerin daha hızlı ve kolay yollardan gerçekleşmesi, yapay zekâ teknolojisi, bilgiye erişimin kolaylaşması, kâğıt israfının önüne geçilmesi, sağlık sorunlarıyla mücadelede önemli ilerlemelerin sağlanması örnek olarak sıralanabilir. Fakat bu faydalarının yanında bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirdiği gibi aşırı kullanımı da dijital bağımlılık sorununu ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmanın amacı 15-30 yaş arasında dijital bağımlılık gösteren ve göstermeyen gençlerin açık hava etkinliklerine katılımlarının dijital bağımlılık durumunun araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç için 380 katılımcıyla, araştırmacı tarafından geliştirilen “Açık Hava Etkinlikleri Katılımı ve Dijital Araç Kullanımı Araştırma Anketi” ölçme aracı olarak kullanılmıştır. Ölçme aracı 24 soru ve 3 bölümden oluşmaktadır. Elde edilen buglular yüzde frekans olarak analiz edilmiştir. Çalışma bulgularına göre ölçme aracına katılanlardan 97’si dijital bağımlı olduğu ortaya çıkmaktadır. Katıldığı etkinlik türü fark etmeksizin (Açık hava, spor, sanat, izcilik ve kampçılık etkinlikleri) etkinlik katılımcılarının %21 ila %30 arasında dijital bağımlı olduğu ortaya çıkmaktadır. İzcilik ve kampçılık etkinliklerine katılan gençler arasında dijital bağımlılık oranı (%21) daha düşüktür. Bu sebeple ailelerin ve eğitimcilerin gençleri erken yaşlardan itibaren açık hava kamp etkinliklerine katılmalarını teşvik etmesi önerilmektedir. Teknoloji kullanımında gençlerin dijital bağımlı hale gelmemeleri için, ailelerin dikkat etmesi ve uygulaması gerekenler çeşitli eğitimler (Kamu spotu, afiş gibi) şeklinde sunulmalıdır.

The increase in technological improvement and fast technological progress open the door to many innovations in human life. As an example, it is possible to carry out the works faster and easier than before, artificial intelligence technology, easy access to information, to prevent waste of paper and to make significant progress in the fight against health problems. But, in addition to these benefits, the use of excessive technology cause digital addiction problem which is result as health problem of people, especially for adults. The aim of this study was to investigate the digital addiction status of young people between the ages of 15 and 30 who participated in outdoor activities. For this purpose, the Open Air Activities Participation and Digital Vehicle Use Research Questionnaire developed by the researcher with 380 participants was used as a measuring tool. The measurement tool consists of 24 questions and 3 sections. The data were analyzed as percentage frequency. According to the findings of the study, 97 of the participants were digitally dependent. Regardless of the type of activity he participated (outdoor, sports, art, scouting and camping), it turns out that 21% to 30% of the participants are digitally dependent. The percentage of digital dependence (21%) among the youth who participated in scouting and camping activities was lower. It is therefore recommended that families and educators encourage young people to participate in outdoor camping activities from an early age. In order to ensure that young people do not become digitally dependent on the use of technology, families should pay attention and implement various trainings (such as public spots, posters).
Keywords: Açık hava Etkinlikleri; Adult education; Digital Addiction; Dijital Bağımlılık; Dijital Bağımlılıkla Mücadele; Education; Eğitim; Fight Against Digital Addiction; İzcilik; Outdoor Activities; Scouting; Yetişkin eğitimi