İşletme sosyolojisi bağlamında örgütün toplumsal işlevlerinin tanıtım ve iletişim aracı olarak halkla ilişkilerin, uygulamada bir hizmet işletmesinde yapılandırılmasına ilişkin bir model önerisi - Aşkun, Olcay Bige (My University, 2001)
İşletme Sosyolojisi Bağlamında Örgütün Toplumsal İşlevlerinin Tanıtım ve İletişim Aracı Olarak Halkla İlişkilerin, Uygulamada Bir Hizmet İşletmesinde Yapılandırılmasına İlişkin Bir Model Önerisi adlı çalışmamızda; İşletme olarak tanımladığımız sistemlerin; içinde yaşadıkları toplumdan etkilenen ve o toplumu etkileyen karşılıklı bir bağımlılık içinde yaşamlarını sürdürdükleri ve bu etkileşimi sürdürürken işletmelerin yaşam kaynağı olarak nitelendirebileceğimiz ögelerin başında ise iletişimin geldiği vurgulanmaya çalışılmıştır. İşletme Sosyolojisi bağlamında İşletmelerin hem toplumla hem de toplumun içinde yaşayan diğer örgütler, gruplar, bireyler, kitleler ile nasıl bir iletişim içinde olduğunu sorgulayan, inceleyen ve bu iletişimi geliştirmeye çalışan Halkla ilişkiler birimlerinin, işletme ve toplum arasında nasıl bir iletişim köprüsü olması gerektiği incelenmiştir. Kuşkusuz işletmelerin toplumla iletişim kurmadan yaşamlarını sürdürmeleri olası değildir. Her işletme toplumsal iletişimi oluşturması bakımından mutlaka bir birim ya da çalışanlara gereksinim duymaktadır. Yaptığımız incelemede iletişim ile direkt ilgili birimlerden birisi olarak karşımıza çıkan Halkla İlişkiler işlevini öncelikle işletmenin geçmiş dönemlerde vurgulandığı gibi destekleyici bir işlev ya da yönetim işlevi olarak değil; tam tersi işletmenin en temel ve stratejik işlevi olduğunu ayrıca işletmenin en üst düzeyinden başlayarak en aşağıya kadar her çalışanın benimsemesi, ancak uzman kişiler tarafından yürütülmesi gerektiğini bu bağlamda da halkla ilişkilerin üst yönetim işlevi olduğu savlanmıştır. Yaptığımız araştırma sonucu, bünyesinde böyle bir birim bulunmayan bir hizmet işletmesinin toplumla nasıl iletişim kurduğu öğrenilmeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre böyle bir birimin gerekliliği ortaya çıkmış ve böylece bu hizmet işletmesinde bu birimin nasıl yapılanması ve ne gibi işlevler üstlenmesi gerektiği bir model önerisi ile sunulmuştur. A B S T R A C T A suggestion of a public relations modal structured in service sector as a means of communication and advertising of an organization's social functions in the context of Management Sociology in this thesis, we tried to investigate public relations as units which questioned explore and improve the communication between organization and society and how that organization relates to other organizations, groups and individuals existing in that society including how public relations should function between the two. In our investigation, public relations, having close links with communication, was defended not as an auxiliary or a management function as was stressed in the old periods, in contrast was put forward as a fundamental and the strategic functions that needs to be recognize by every employee from the very top to the bottom and should be run only by professionals as a top management functions.
Keywords: Genel yönetim; HALKLA İLİŞKİLER; İLETİŞİM, YÖNETİMDE; İŞLETME; Organizasyon ve finansman; TANITIM