Lümpen Davranış Biçimleri ve Şiddete Yönelişi : Küçük Park Cinayeti - Temelkuran, İnan (My University, 2008)
Birinci bölümde lümpen kelimesinin anlamı tartışılmıştır. Bu tartışmada lümpen sözcüğünün sosyal bilimler ve felsefede ilk önce ne zaman ve kim tarafından kullanıldığı anlatılıp tarihsel süreç içerisinde anlamındaki değişme irdelenmeye çalışılmıştır. Daha sonra kelimenin bu gün bizim dilimizde aldığı anlam üzerindeki düşünceler karşılaştırılmış ve anlam içerisinde kullanılan çeşitli sıfatların da ne demek olduğu incelenmiştir. Bunlar sırasıyla erkeklik, milliyetçilik, dindarlık ve muhafazakarlık, taraftarlık, hemşerilik... Toplumda böyle olduğunu düşündüğüm insanları son analizde bir araya geldiklerinde toplumumuzda görülen rahatsızlığı psikoloji biliminden bir hastalığı ödünç alarak açıklamaya çalıştım. Dünya ve Türk sinemasından lümpenin örnekleri verilmiş ve bu ülkelerde lümpen algısının nasıl farklılaştığı açıklanmıştır. Bu bölüm içerisinde ayrıca üslup olarak benzeyen ve bu tezin yazarını etkileyen filmlere de değinilmiştir. Bir sonraki bölümde daha önce açıklanan kavramlar ışığında filmin üç ana karakterinin toplumdaki statüleri ve o statü içindeki rolleri açıklanmıştır. Bu rollerin icrasındaki görünen genel hal ve tavırlar karakterlerimizin hem iç dünyasını anlatmış hem de daha önce bahsettiğim kavramlara ne kadar uyumlu olup olmadığını göstermiştir. Tezin son bölümünü ise çekilmiş filmin senaryosu oluşturmaktadır.

In the first section the term “lumpen” had been discussed. When the term was introduced for thr first time and by who in the social sciences and philosophy was the main subject as well as its change of meaning troughout the history. The the thoughts were compared about the meaning of the term in our language today and the adjectives in the description of the term were analyzed one by one. These in order are masculinity, nationalism, religion and conservatism, being a fan, being from the same place as another… I also tried to explain this group of people in the final analyisi with the help of a psycological term since I stated it as a sickness. The following chapter contains the explanation of characters’ social status and roles with the guidance of previously discussed concepts. The different states and behaviours during the application of these roles showed how they were in accordance with those concepts and also helped us to understand the their iner world. Examples of lumpen have been given both from world and turkish cinema and thyen has been explained how in each country how perception of lumpen differs. This cahpter also contains the explanation of the films which are look alike in style . Speacially the ones that had influenced this director. The last part of tesis includes the script.
Keywords: Lümpenlik; Sinema