Acil hemşirelerinin şiddete uğramış kadınları tanılamada eğitim öncesi ve sonrası bilgi durumlarının değerlendirilmesine yönelik bir çalışma - Yıldız, Tülin (My University, 2003)
Araştırma, acil servis hemşirelerinin şiddete uğramış kadınları tanılamada eğitim öncesi ve eğitim sonrası bilgi durumlarını değerlendirmek amacıyla karşılaştırmalı-tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul il merkezinde kamuya ait üç farklı kurum statüsünde bulunan 4'ü Sosyal Sigortalar Kurumu, 7'si Devlet ve 4'ü Üniversite olan Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin acil servislerinde çalışan toplam 322 hemşire oluşturmuş, örneklemin oluşturulmasında basit rastgele örnekleme yöntemi içinde rastgele sayılar tablosu kullanılmıştır. Her kurumdan seçilen bir hastanenin acil servisinde çalışan toplam 49 hemşire, örneklemi oluşturmuştur. Araştırma verileri bilgi formu kullanılarak, araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Veriler SPSS programında değerlendirilmiş, yüzdelik değerler, Ki-kare, tek yönlü varyans analizi ve Firedman Önemlilik Testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilere göre, Kartal Sosyal Sigortalar Kurumu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisinde çalışan hemşireler arasında eğitim öncesi, eğitimden hemen sonra ve eğitimden üç ay sonra bilgi durumları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (x 2 = 30, p<0.001). Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisinde çalışan hemşireler arasında eğitim öncesi, eğitimden hemen sonra ve eğitimden üç ay sonra bilgi durumları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (x 2 = 33.52, p < 0.001). İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisinde çalışan hemşireler arasında eğitim öncesi, eğitimden hemen sonra ve eğitimden üç ay sonra bilgi durumları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (x 2 = 28, p<0.001). Kurumlar arası eğitim öncesi bilgi durumları değerlendirildiğinde istatistiksel olarak fark anlamlı bulunmuştur (F(3.16)=8.155, P<0.001). Araştırma sonucuna göre, acil servis hemşirelerinin hemşirelik eğitimi verilen yüksekokullarda ve çalıştıkları kurumlarda şiddete uğramış kadınları tanılamaya yönelik bir eğitim almamış oldukları saptanmıştır. Elde edilen verilere yönelik uygun önerilerde bulunulmuştur. This comperative-descritive study was performed among the emergency department nurses to evaluae their pre-and post-graduate knowladge to recognize physically abused women. Total 322 nurses from emergency departments of 5 different hospitals in Istanbul were included in this study (4 tertiary care hospital, 7 county hospital and 4 Social Security Hospital). Subjects were randomly located as simple numeric samples in a spreadsheet. Fourty nine nurses from each hospital class (tertiary care- county - social security hospitals) were constituted the sample groups. All data were obtained by conversation with each subject and were recorded to special froms. Data were analysed with SPSS program by using x2, single varians analysis and Firedman significance tests. According to the data analysis, when compared the pre-graduation, just after graduation and 3 monhs after graduation knowladge for the recognition of physically abused women among the emeregency department nurses working in three different hospital groups; Kartal Social Security Hospital, Haydarpasha County Hospital and Istanbul University Medical School Hospital, we found a significant difference,; (x = 30, p<0.001), (x = 33.52, p<0.001) and (x = 28, p< 0.001) respectively. When we compared the three different hospital groups (county, sosial security and tertiary care hospitals) we also found a significant difference (F(3.16)=8.155, p<0.001). According to this study, our findings are consistent with that education of nurses before graduation from Nursery Schools or while working in hospitals is not enough to recognize women who were physicall abused.
Keywords: Acil Hemşireliği; araştırma; Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği; Eğitim; hemşirelik; Hemşirelik ve tıp teknisyenleri ve yardımcı personel; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri