MEKÂNI ALGILAMA VE ZİHİN HARİTALARININ GELİŞTİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu çalışma öğrencilerin yaşadıkları çevre ile ilgili mekânsal algılarını geliştirmek, bunların zihin haritalarına yansıması ve yaşadıkları çevre ile ilgili varsa yanılgılarını düzeltmek, geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemine uygun olarak yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Öğrencilerin okul ve çevresine ilişkin olarak çizdikleri krokiler içerik analizi yoluyla analiz edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul’da Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir okuldaki 13 altıncı sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma grubu kolay ulaşılabilirlik dikkate alınarak seçilmiştir. Veriler araştırma grubunu oluşturan öğrencilerin okul ve çevresi ile okuldan eve gidiş yolları üzerinde hatırlayabildikleri mekân unsurlarını içeren çizimlerden ortaya çıkan krokilerin analizi ile elde edilmiştir. Öğrencilerin kroki çizimleri belli aralıklarla tekrar edilmiş, süreç içerisinde öğrencilerin mekân algılarını geliştirmek ve çevreyi tanımalarını sağlamak için öğrencilerle yaşadıkları çevre ile ilgili konuşma-tartışma ve değerlendirmeler yapılmıştır. Öğrencilerin süreç içerisinde çizdikleri krokilerde meydana değişmeler de dikkate alınarak elde edilen veriler yorumlanmıştır. Araştırma sürecinde oluşturulan krokiler incelendiğinde; ilk uygulama ile son uygulama arasında öğrencilerin mekân algılarında önemli değişiklikler olduğu, zaman içerisinde mekânı daha dikkatle gözlemledikleri ve gözlemlerini daha yoğun bir şekilde krokilere yansıttıkları anlaşılmaktadır. Yapılan değerlendirmelerle öğrencilerin çevreleri ile ilgili algılarının değiştiği ve geliştiği çevrelerini algılamaya yönelik yanılgılarının düzeldiği görülmüştür. Öğrencilerin okul ve çevresine ilişkin zihin haritaları cinsiyetlerine, akademik başarılarına göre değerlendirilmiştir.

This study is conducted in purpose of developing children’s environmental perceptions about their surroundings and their reflection to children’s cognitive mappings and correcting, if there are any, fallacies about their surroundings they live in. During this study case analysis’s method is utilized among the qualitative research methodologies. Sketches about school and its surroundings drawn by the students are analysed via content analysis methodology. The studying pool of the research is formed from 6th graders from a school subordinated to Ministry of Education. The pool is chosen considering easiness of accessibility. Data is acquired via analysing of sketches spring from the students, who form the research pool; drawings consist of environmental components that students can remember about school and its surroundings and their ways to use to get home from school. The process of drawing sketch is repeated periodically; during the process, talks and discussions are held about their surroundings they live in, in order to improve students’ perceptions of environment and recognize their surroundings. The gathered data is interpreted by taking into consideration the changes occurring in the sketches of students’ during the process. After analysing of sketches formed during the process of study, it is understood that, there are significant changes among the students’ perceptions of environment between the first and last application, in course of time they observe their surroundings in a more detailed manner and reflect their observations to sketches more intensely. Via the conducted evaluations it is observed that the perceptions of students about their environment are chanced and their fallacies about perceiving their environment are improved. Mind maps of students' school and surroundings have been assessed according to gender, academic achievement.
A Study on the Perception of Environment and Developing Cognitive Maps
Keywords: Eğitim, Eğitim Araştırmaları; Eğitim, Özel; Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm