Laser Sınıfı Yelken Sporcularında El Kavrama ve İskota Halatı Çekme Kuvvetinin Değerlendirilmesi - GÜLMEZ, İRFAN; SANİ, FATİH; RAMAZANOĞLU, NUSRET (My University, 2024)
Laser Sınıfı Yelken Sporcularında El Kavrama ve İskota Halatı Çekme KuvvetininDeğerlendirilmesiÖzetBu Çalışmanın amacı lazer sınıfı yelkencilerde el kavrama ve halat çekme kuvveti ve dayanıklılığını araştırmaktır. Çalışmaya 15 erkek ve 2 kadın olmak üzere 17laser sınıfı yelkenci gönüllü olarak katılmıştır. El kavrama ve çarşaf ipi çekme testleri hiking bench üzerinde gerçekleştirilmiştir. El kavrama ve iskota halatı çekmekuvvetini belirlemek için load-cell ve Strength Sensor Platform yazılımı kullanılmıştır. El kavrama ve çarşaf ipi çekme kuvveti arasında anlamlı bir korelasyongözlenmemiştir (p > ,05). İki elin el kavrama ve iskota halatı çekme kuvvetleri arasında pozitif bir korelasyon gözlenmiştir (p < ,01). Dayanıklılık seviyelerine göreKuvvet-Taraf etkileşiminin ana etkisi anlamlı bulunmuştur (p = ,038). Post hoc testlerinde, iskota halatı .ekme dayanıklılığı el tutuşundan ve sol el tutuşu sağ eltutuşundan daha yüksek bulunmuştur. Sonu. olarak, sağ ve sol el kavrama kuvveti arasında anlamlı bir korelasyon gözlenmiştir. Antropometrik parametreler,özellikle de vücut kitle indeksi, muhtemelen artan kas kitlesine bağlı olarak el kavrama kuvveti ile anlamlı bir korelasyon göstermektedir. Ayrıca, el kavrama vehalat çekmede ve sağ ve sol eller arasında dayanıklılık düzeylerinde önemli farklılıklar gözlenmiştir. Bu bulgular, asimetrik dayanıklılık seviyelerini azaltmak içinel kavrama dayanıklılığı aktivitelerinin antrenmana entegre edilmesinin önemini vurgulamaktadır.Anahtar Kelimeler: El kavrama, iskota halatı .ekme, laser sınıfı yelkenciler, kuvvet ve dayanıklılık, hiking bench

Evaluation of the Hand Grip and Sheet Rope Pulling Strength inLaser Sailing Athletes by Using Hiking BenchAbstractThis study aimed to investigate hand grip and rope-pulling strength and endurance in laser-class sailors. Seventeen laser class sailors, 15 males and two femalesparticipated in this study voluntarily. Hand grip and sheet rope-pulling tests were performed on the hiking bench. To determine the hand grip and the sheetrope-pulling strength, the loadcell and Strength Sensor Platform software were used. No significant correlation was observed between the hand grip and sheetrope-pulling strength (p > .05). A positive correlation was observed between the strengths of two hands in hand grip and sheet rope pulling (p < .01). Accordingto endurance levels, the main effect of Force × Side interaction was significant (p = .038). For post hoc tests, sheet rope-pulling endurance was higher thanthe hand grip and the left was higher than the right-hand grip. In conclusion, a significant correlation was observed between right and left-hand grip strength.Anthropometric parameters, particularly body mass index, have a significant relationship with hand grip strength, probably due to increased muscle mass. Furthermore,significant differences in endurance levels were observed in hand grip and rope-pulling, as well as between the right and left hands. These findingshighlight the importance of integrating hand grip endurance activities into training to reduce asymmetric endurance levels.Keywords: Hand grip, hiking bench, laser-class sailors, sheet rope pulling, strength and endurance
Evaluation of the Hand Grip and Sheet Rope Pulling Strength in Laser Sailing Athletes by Using Hiking Bench
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Beden Eğitimi ve Spor; Antrenörlük; Social Sciences and Humanities; Education; Physical Education and Sports; Coaching; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; EĞİTİM, BİLİMSEL DİSİPLİNLER; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; EDUCATION, SCIENTIFIC DISCIPLINES; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; El kavrama; iskota halatı çekme; laser sınıfı yelkenciler; kuvvet ve dayanıklılık; hiking bench; Hand grip; laser-class sailors; sheet rope pulling; strength and endurance