Stratejik insan kaynakları yönetim sürecinde kurum kültürünün yeri ve önemi - Erben, Selin (My University, 2003)
19. yüzyılın sonlarından günümüze değin işletme yönetimi, akademik çevre ve iş dünyasındaki uzmanlar tarafından sistematik bir biçimde ele alınmaktadır. Sanayi Devrimi sonrası işletme örgütlerinin yapılanmaya başlamasıyla örgütlü çalışma yerleri olan işletmelerde işlerin yönetimi, bölümlenmesi ve işi yapanların denetimi gibi konular gündeme gelmeye başlamıştır. Sanayi Devrimi sonrası yapılanmaya başlayan işletmelerde denetimi, kontrolü ve azami üretimi ön planda tutan yönetim biçimleri, 2000'li yıllarda yerini farklı yönetim anlayış ve pratiklerine bırakmıştır. Stratejik yönetim, 20.yüzyılın ortalarından itibaren tüm dünyada yaşanan ekonomik, sosyal ve kültürel değişimlere neden olan küreselleşme olgusu sonucunda işletmelerin ayakta kalabilmeleri ve başarılı olabilmeleri için uygulamaya başladıkları bir yönetim biçimidir. Stratejik insan kaynakları yönetim süreci, işletmelerin amaç ve hedefleri doğrultusunda insan kaynağından en verimli biçimde yararlanmak için gerekli olan yönetsel ve işlemsel faaliyetlerin planlandığı, uygulandığı ve değerlendirildiği bir süreçtir. Stratejik insan kaynakları yönetimi uygulamalarıyla kurum kültürü arasında karşılıklı bir ilişki mevcuttur. Çalışmada, stratejik insan kaynağı yönetim sürecinde kurum kültürünün yeri ve önemi literatür taraması yöntemi ile irdelenmiştir. Buna ek olarak çalışmada kurumsallaşmış iki endüstri firmasındaki var olan kurum kültürü, anket ve betimleme yöntemi kullanılarak karşılaştırmalı olarak ortaya konulmuştur. netim, Stratejik Yönetim, Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Kurum Kültürü Since the end of 19'th Century business management had been systematically taken in to considiration by academic area and business experts. After the Industrial Revolution business corporates had started to build up and things like business management, controlling the work force or dividing the jobs became important. Management styles which gave important to increase production, to dominate and to control work-force has given place to different management practices and perceptives. Since the middle ot the 20'th Century globalization has been effecting the whole world economically, socially and in culturel ways. Today, strategic management is a tool which helps corporates to survive. Stretegic human resource management is a process in which business corporates plan, apply and evaluate managerial and functional practices in order to achieve its goals and objectives by using its human resource in the most effective way. It can be said that there is an interrelation between strategic human resource practices and corporate culture. In this study the interrelation between strategic human resource management practices and corporate culture had been considered at length using the existing literature about the subject. In addition to this we analyzed the culturel structures of two industrial company by using questionnaire and describing method. Management, Strategic Management, Strategic Human Resource Management, Corporate Culture
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi