Efl instructors’ self-efficacy in relation to student achievement and student perception of instructors’ efficacy in teaching writing - Onbaşı, Menekşe (My University, 2014)
Hem nicel hem nitel araştırma tekniklerinin kullanıldığı bu çalışma, üniversite hazırlık okullarında görev yapan İngilizce öğretmenlerinin yazma dersi ile ilgili

yeterliliğini ve bunun alt boyutlarını (öğretim stratejilerine yönelik öz yeterlilik, sınıf yönetimine yönelik özyeterlilik ve öğrenci katılımına yönelik özyeterlilik) araştırmayı amaçlamıştır. Bu çalışma, İngilizce öğretmenlerinin yazma dersi öğretimindeki öz yeterliğinin kişisel ve eğitsel değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini bulmayı amaçlamıştır. Bu çalışma ayrıca, öğrencilerin yazma dersi öğretmenlerinin yazma öğretimindeki yeterliliklerini nasıl değerlendirdiklerini ortaya çıkarmayı ve öğretmenlerin öz yeterliliğinin öğrencilerin yazma dersindeki basarısını etkileyip etkilemediğini araştırmayı amaçlamıştır. Son olarak, bu çalışma yazma dersi öğretimi ile ilgili öz yeterliliği yüksek ve öz yeterliliği düşük olan öğretmenlerin öğretme stratejileri arasında fark olup olmadığını bulmayı amaçlamıştır. Bu çalışmanın katılımcıları, İstanbul Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yükseokulu’ndan 98 ingilizce öğretmeni ve 307 öğrencidir. Çalışma için gerekli olan veriler, Öğretmen Öz Yeterlilik Ölçeği (TSES), Öğrencilerin, Yazma Dersi Öğretmenlerinin Performansını Değerlendirdiği Anket (SPWTP) ve öğretmenlerle yapılan yüz yüze görüşmelerden elde edilmiştir. Anketlerden elde edilen nicel veriler SPSS aciklayici tanimlayici istatistik t-testi ve tek yonlu ANOVA kullanilarak analiz edilirken, görüşmelerden elde edilen veriler için içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, öğretmenlerin yazma öğretimine yönelik öz yeterliliklerinin orta seviyede olduğunu ve öğretim stratejilerine ve sınıf yönetimine yönelik özyeterliliklerinin öğrenci katılımına yönelik özyeterliliklerinden daha yüksek olduğunu ortaya koymustur. Ayrıca, kadın öğretmenlerin, erkek öğretmenlere oranla, yazma dersinde uyguladıkları öğretim stratejileri ve öğrencilerin yazma dersine katılımları hususundaki öz yeterliliğinin daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, ana dili İngilizce olmayan öğretmenlerin, ana dili İngilizce olan öğretmenlere oranla, sınıf yönetimi konusunda daha yüksek öz yeterliliğe sahip olduğu bulunmuştur. Bu çalışma ile ayrıca orta düzey İngilizce öğreten öğretmenlerin, diğer seviyelere ders veren katılımcılara kıyasla, özellikle kullandıkları öğretim stratejileri ve öğrencilerin derse katılımına yönelik öz yeterliliğinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. İngilizce Öğretmenliği (ELT) bölümünden mezun olan öğretmenlerin, öğretme stratejileri ve öğrencileri derse katma stratejilerinde daha yüksek öz yeterliliğe sahip oldukları bulunmuştur. Bu bulgular ayrıca, 6-10 yıl arası yazma eğitimi konusunda tecrübesi olan öğretmenlerin, öğretim stratejileri ve öğrencinin derse katılımı ile ilgili stratejilerde daha yüksek öz yeterliliği olduğunu ortaya çıkarmıştır. Buna ek olarak, hizmet içi eğitim almış öğretmenlerin, yazma dersine yönelik öz yeterliliğinin hizmet içi eğitim almayanlara oranla yüksek olduğu saptanmıştır. Bu çalışma, öğretmenlerin yazma eğitimi konusundaki yeterliliklerinin farkındalığı ve öğrencilerin onların yazma öğretimindeki yeterliliğini nasıl değerlendirdiği konusunda bir uyum olduğunu göstermiştir. Çalışmanın sonucu ayrıca, yüksek öz yeterliliğe sahip olan öğretmenlerden yazma eğitimi alan öğrencilerin, düşük öz yeterliliğe sahip olan öğretmenlerden yazma eğitimi alan öğrencilere kıyasla yazma sınavlarında daha yüksek puanlar aldığını ortaya koymuştur. Bu bulgular, öz yeterliliği yüksek öğretmenlerin, öz yeterliliği düşük olan öğretmenlerle kıyaslandığında; yeni öğretim tekniklerini daha çok kullandıklarını, yazma öğretiminde daha pozitif bir tavra sahip olduklarını, değerlendirme yaparken dilbilgisi hatalarından çok içeriğe odaklandıklarını ve daha çok ortak çalışmaya dayalı bir öğrenme çevresi tasarladıklarını ortaya koymuştur. yeterlilik, Yazma Öğretimi, Öğrenci Başarısı. ABSTRACT The present study, which was based on a mixed methods approach, attempted to explore English language teachers’ self-efficacy in writing instruction in terms of classroom management, student engagement and instructional strategies. Secondly, it aimed to investigate if teachers’ self-reported beliefs about their capabilities in teaching writing change according to personal and educational variables. Thirdly, it aimed to find out how students perceive their teachers’ efficacy in writing instruction. Then, it aimed to explore whether teacher efficacy in writing instruction has an impact on students’ writing achievement. Finally, it attempted to find out if there is any difference between the teaching strategies used by high and low efficacious teachers in writing instruction. The participants of the study were 98 English teachers and 307 students at Istanbul Technical University, School of Foreign Languages. The data were collected through Teachers’ Sense of Self-efficacy Scale (TSES), Student Perception of their Writing Teacher’s Performance (SPWTP) and teacher interviews. The data gathered from the questionnaires were analyzed through descriptive statistics, t-test and one way ANOVA. The data gathered from the interviews was analyzed through content analysis. The results of this study indicated that the sample group of EFL teachers had moderate level of efficacy in teaching writing and were more assured of their capabilities in classroom management and instructional strategies than student engagement. Female teachers were more efficacious in terms of how they engage their students in writing and how they apply their instructional strategies than male teachers. Moreover, non-native speakers were found to have higher efficacy than native speakers of English in classroom management. It was found that teachers teaching at higher level of classes were found out to be more efficacious in teaching writing particularly considering the way they engage students and the strategies in writing instruction. The participant teachers graduating from English Language Teaching (ELT) department were found to be more efficacious in terms of their instructional and student engagement strategies. The findings also indicated that teachers with a 6-10 year writing experience were more efficacious in terms of instructional strategies and student engagement. Also, the teachers who had in-service training were found to be more efficacious than the ones who did not. The study indicated that there was a match between how teachers perceive their capabilities in writing and how their students evaluate these capabilities. The result also showed that the students taught by high efficacious teachers had better achievement in writing than the students taught by low efficacious teachers. The findings revealed that high efficacious teachers have more strategies, apply new teaching techniques, have more positive attitudes and focus on content in assessment and design more collaborative learning environment in teaching writing than low efficacious teachers. Key Words: Self-efficacy, Writing Instruction, Student Achievement.
İngilizce yazma öğretiminde öğretmenlerin öz yeterliliği ve bunun öğrenci başarısı ve öğrencinin öğretmen performansı hakkındakı görüşü ile ilişkisi
Keywords: İngiliz dili; Öğrenim ve Öğretim