Bir sanat eserinde gösterge olarak oyun ve performans : eser metni - Vanlıoğlu, Mehmet (My University, 2013)
Bu eser metni; Sanat ve oyun bağlamında şans ve rastlantı kavramlarının sanat eserine nasıl yansıdığını açıklamaya çalışmıştır. Bu çalışmada, ‘Dört Yapraklı Yonca 10 Krş’ adlı performans, tüketim toplumunun sanat aracılığıyla nasıl bir etkileşim içinde olduğunun, sanatçının tüketim ve gösteri toplumunun arasında nasıl bir duruma düştüğünü veya düşürüldüğünü deneyimler bağlamında inceler. Ayrıca; sanat piyasasındaki oyunu gösteri toplumu bize nasıl sunmaktadır? gibi sorulara da yanıtlar arar. Buradan yola çıkarak da, gösteri toplumunun oyununu bu performans merkezinde açımlar ve oyun, oyun kurma ve bir sonraki aşamada oyun bozma kavramlarını ele alır. Oyun, Sanat, Şans, Performans, Tüketim toplumu, Sanat piyasası, Gösteri toplumu.

This thesis attempts to explain how the notions of chance and coincidence are exposed in an artwork in the context of art and game. In this study, the performance entitled ‘Four-Leaved Clover for 10krs’ explains how art plays an interactive role in a consumption society, the artist’s dilemma among the society of spectacle and consumption in the context of experiences. Additionally, it tries to find answers to questions such as how the society of spectacle reveals the game in the art market. Also on this basis, it analyzes the game of the society of spectacle through this performance and discusses the notions of ‘game’, ‘game making’ and furthermore ‘game spoiler’. Game, Art, Chance, Performance, Consumption society, Art market, Society of spectacle
Keywords: Resim; Sanat Eserleri