Yazılı İletişimde Meslek İlkeleri ve Basın Konseyi - (:unkn) unknown (My University, 2006)
Bu çalışma basın meslek ilkeleri ele alınmaktadır. Konu gazetecilerin meslek ilkeleri, özdenetim ve basın kuruluşlarının görev ve yetkileri kapsamında irdelenmektedir. Aynı zamanda etik konusuna da değinilmektedir. Batı dünyasında, gazetecilik alanında ‘etik’ denilince, akla okurla karşılıklı güven içinde ilişki kurmak ve bunu sürdürmek amacıyla gazeteciler tarafından alınan önlemler gelir. Etik, görece özgür biçimde çalışan gazetecilerin, artan çeşitli baskılara karşı kendilerini ve mesleklerini korumak, okurun güvenini kazanmak amacıyla uymaya söz verdikleri kurallar olarak ortaya çıkmıştır. Burada ele alınan özdenetimden anlatılmak istenen, mesleki saygınlığı sağlamak, doğru güvenilir haber vermek, yorumları inanılır kılmak, okuyucunun güvenini sürdürmek için yapılması ve yapılmaması gerekenlerin bütünüdür. Gazetecilerin mesleklerini yaparken uymaları gereken kurallar: anayasa maddeleri, ceza yasaları, bazı ilgili yasalar, basın yasaları, onur yasaları, ahlak kuralları, etik kodlar, ahlaki standartlar, meslek ilkeleri, meslek kuralları, gazetecilerin haklarına ve yükümlülüklerine ilişkin bildirgeler, gazetecilik kuralları vb. gibi değişik adlar altında toplanmıştır. Bu bağlamda Basın Konseyi ve Basın Şeref Divanının görev ve sorumluluklarını incelemek önemlidir. Çünkü basın ahlak yasalarının uygulanmasını denetlemek bu kurumların görevidir. Biz de bu noktadan hareketle ülkemizde yürürlükte olan basın meslek ilkelerini ve ahlak ilkelerini tarihsel sürece de kısaca değinerek göz atmaya çalıştık. Ayrıca kısaca, ayrıntılara girmeden dünya ki tanımları vermeyi amaçladık.

Dans cet article nous parlé de la déontologie de la presse. Nous allons aborder le sujet dans le contexte de la déontologie et de l’autocensure. Ensuite nous allons parlé des organisations des médias, de leurs devoirs et de leur responsabilité du point de vue de la déontologie. On va analyser aussi le sujet de l’éthique. Dans les pays occidentaux, quand on parle d’éthique, on comprend les mesures prises par les journalistes pour faire continuer la confiance entre le peuple et les médias. La notion de l’éthique s’est apparue comme les règles auxquelles les journalistes doivent respecter. L’autocontrôle signifie tout ce que on doit faire et qu’on ne doit pas faire. Les règles que les journalistes doivent respecter est précisées par les lois constitutionnelles et pénales et par d’autres lois concernées, par la loi de presse, par la déontologie. Dans ce contexte c’est important d’examiner les devoirs et les responsabilités du Conseil de la Presse. C’est à ces institutions de contrôler l’application des lois éthiques. Nous avons essayé de donner un coup d’œil a la déontologie de la presse dans le processus historique. Nous avons également essayé de donner les définitions sans entrer dans les détails.
La Deontologie de la Presse et le Conseil de Presse
Keywords: İletişim