Türkiye’de devlet tahvilleri politikası - Şeker, Mustafa (My University, 1999)
Bu tez çalışmasının konusu; devlet tahvilleri ve devletin tahvil çıkarırken hangi ölçütleri esas aldığının irdelenmesidir. Amacımız; tahvil kavramı ve türlerini genel hatları ile incelendikten sonra Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir politikası olarak tahvile, nasıl yaklaşıldığını ve uygulamada ki varsa aksayan yönleri saptamaktan ibarettir. Bu amacımıza ulaşmak için; Giriş Bölümünde tahvil kavramı, kavramsal açıdan ele alınarak incelenmiştir. Kavramsal Açıklamalar ve Tarihsel Arka Plan adını taşıyan ikinci bölüm de ise, tahvil yada esas konumuz açısından devlet tahvilleri, kavramsal açıdan incelenmiş ve Türkiye'de uygulanış biçimiyle ele alınmıştır. Bu bölüm de Devlet Tahvillerinin tarihsel süreci gözden geçirilerek dönemler arasında hükümetlerin tahvili borçlanmaya yaklaşımı anlaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmamızın Üçüncü Bölümünde, Türkiye'de devlet tahvillerinin uygulama özellikleri ile yasal dayanakları incelenerek, tahvil karşılığı borçlanma kaynakları ele alınmıştır. Tahvile bağlı İç Devlet Borçlarının seyri ve İç Borçlanmanın sınırına ilişkin değerlendirmelere de bu bölümde yer verilmiştir. Çalışmamızın Dördüncü Bölümünde ise, Borçlanma kavramı ele alınarak, kalkınmanın finansmanında borçlanmanın yeri ve borçlanma gereği üzerine değerlendirmelere yer verilmiştir. Aynı zamanda borçlanmanın, ekonomik açıdan etkileri de özellikle İç Borçlanma açısından bu bölümde incelenmiştir. Beşinci Bölümde; Devlet Tahvillerinin vade yapısı ve faiz rejimi ile ilgisi kurulduktan sonra, Ekonomik veriler ışığında İç Borç Faiz Ödemelerinin değerlendirmesi yapılmış ve bireysel tasarrufların Devlet Tahvillerinin yaklaşımı ele alınmıştır. Araştırmamızın Altıncı Bölümünde; Türkiye'de İç Borç yönetimi üzerine değerlendirmeler yine ekonomik verilerle desteklenerek dile getirilmiştir. Bu bölümde ayrıca İç Borç miktarının Ekonomik Etkileri ve Türkiye'de Kamu Açıklarının finansmanında İç Borçlanmanın yeri incelenmiştir. Çalışmamızın son bölümünde ise; konu hakkında genel bir değerlendirme yapılarak, ulaştığımız sonuçlar açıklanmıştır.
Keywords: Ekonomi; emlak; Finansman ekonomisi; mallar; Tahviller; Yatırım